Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες (20-03-2017) το απόγευμα, στο εμπορικό κέντρο “Golden Hall”, η τελετή εγκαινίων της  έκθεσης ζωγραφικής με θέμα “Η οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών”, από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα.

Το “παρών” έδωσε σημαντικός αριθμός πολιτών, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την πρωτότυπη έκθεση ζωγραφικής, που διοργανώνεται από την Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με τη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στο θέμα της οδικής ασφάλειας και να καλλιεργήσει οδική παιδεία και  συμπεριφορά στους μικρούς μας φίλους.

Στην έναρξη των εγκαινίων χαιρετισμό απηύθυναν η Διευθύντρια του Εμπορικού Κέντρου «Golden Hall» Ρενάτα Τσαούση, η (Κάρμεν των παιδιών) Κάρμεν Ρουγγέρη και ο Γενικός Διευθυντής  της “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ” Γιώργος Καλούδης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την Ελληνική Αστυνομία για τη συνεργασία και τους χορηγούς που συνέβαλλαν στην υλοποίηση της Έκθεσης, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση που δείχνει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία στον τομέα της οδικής ασφάλειας.

Επίσης, στα εγκαίνια παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, Βουλευτές – μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα» και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η Αντιπρόεδρος του «Μαζί για το παιδί», Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ο Προϊστάμενος Επιτελείου Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Αντώνιος Μπάκας, ο Υπαρχηγός Υποστήριξης Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης, ο Β’ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Παναγιώτης Παρασκευάς, ως εκπρόσωποι των Αρχηγών των δύο Σωμάτων, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους άνθρωποι του πνεύματος, των γραμμάτων και των τεχνών, εκπρόσωποι οργανισμών, φορέων και επιχειρήσεων, καθώς και στελέχη του τραπεζικού και ασφαλιστικού χώρου. Συγκεκριμένα, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνιος Αυγερινός και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου «Μαζί για το παιδί», η Διευθύντρια του «ΕΛΙΖΑ», Αφροδίτη Στάθη, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Κολλεγίου Αθηνών Απόστολος Δοξιάδης και ο ζωγράφος Δημήτρης Κούκος.

Επιπλέον, παρευρέθηκαν η Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας Lamda Development Μαρία-Χριστίνα Γρίβα, η Πρόεδρος Fresh Line Μάιρα Βαγιωνή Στασινοπούλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος BSH    Γιάννης Γρατσώνης, ο Διευθύνων Σύμβουλος KOSMOCAR A.E. Στήβεν Σίρτης, ο Αντιπρόεδρος Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Δημήτρης Δημητριάδης, το στέλεχος ΔΕΠΑ Στέφανος Οικονομίδης, ο Διευθυντής SKODA Ανδρέας Χαλμπές, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ecali-Club A.E. Γιάννης Γεωργακάκης, το στέλεχος  Ecali-Club A.E. Ηλέκτρα Καλούδη, η Διευθύνουσα Σύμβουλος EPLATFORM Κέλυ Μαυρομάτη και το στέλεχος της Faber Castell Δροσιά Βογατσά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τα στελέχη της KOSMOCAR A.E. και της ΔΕΠΑ ανακοίνωσαν την παραχώρηση, με τη μορφή δωρεάς, οχήματος με κίνηση φυσικού αερίου, για τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον χώρο της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει (214) ευφάνταστες παιδικές ζωγραφιές που εστάλησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook και Twitter) της Ελληνικής Αστυνομίας και έχουν ως θέμα το ασφαλές ταξίδι και συμβουλές προς τους γονείς.

Ο χώρος της έκθεσης διαθέτει επίσης, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής για τα παιδιά, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στους μικρούς επισκέπτες να εκπαιδευτούν σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής από έμπειρους αστυνομικούς της Τροχαίας. Επιπλέον όσα παιδιά επισκέπτονται την έκθεση μπορούν να ζωγραφίζουν και να τοιχοκολλούν τις δικές τους δημιουργίες με θέμα την οδική ασφάλεια.

Τα σχολεία, που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την έκθεση και να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής της Τροχαίας, παρακαλούνται να επικοινωνούν καθημερινά στα τηλέφωνα του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας 213 – 1520505 και 210 – 6924558.

Παρατίθεται ο χαιρετισμός του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα

«Σας ευχαριστώ όλους, από καρδιάς, για την παρουσία σας απόψε εδώ·

σε μια εκδήλωση που τον πρώτο λόγο έχουν τα παιδιά.

Όχι! δεν θα μας διασκεδάσουν απόψε τα παιδιά· δεν θα μας εκχωρήσουν, έστω και για λίγο-έστω λίγο από το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην αμεριμνησία· δεν θα μας προσφέρουν τη δυνατότητα να ξεχαστούμε από την καθημερινότητά μας.

Αντιθέτως! Απόψε τα παιδιά θα μας θυμίσουν, θα μας υπενθυμίσουν, με τον δικό τους τρόπο, με τη δική τους ξεχωριστή έκφραση, αυτήν ακριβώς την καθημερινότητα.

Γιατί η οδική συμπεριφορά, η οδική ασφάλεια και δυστυχώς το τροχαίο ατύχημα μέρος της καθημερινότητάς μας έχει γίνει.

Κι αφού, λοιπόν, εμείς οι μεγάλοι, συγχωρέστε με αν γίνομαι σκληρός, δείχνουμε ανίκανοι ή αν θέλετε λιγότερο απ’ όσο πρέπει ικανοί, να σκεφτούμε να συλλογιστούμε, να κατανοήσουμε και να πράξουμε ότι πρέπει και στο βαθμό που πρέπει για να σταματήσουμε αυτή τη χέουσα πληγή των τροχαίων ατυχημάτων, ας αφήσουμε, ας προτρέψουμε τα παιδιά να μιλήσουν· να ζωγραφίσουν· να εκφραστούν·

να δούμε μέσα από τα δικά τους μάτια, τη δική τους οπτική, τη δική τους ψυχή το θέμα της οδικής ασφάλειας.

Ας αρχίσουμε, ξεκινώντας από τα παιδιά, την προσπάθεια να διαμορφώσουμε μια νέα αντίληψη αναφορικά με τη συμπεριφορά μας ως οδηγοί και ως πολίτες και τις υποχρεώσεις που έχουμε έναντι των συνανθρώπων μας·

ας ανατρέψουμε την οπτική με την οποία βλέπουμε το τροχαίο ατύχημα· κι ας κατανοήσουμε, επιτέλους, πως ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε το δρόμο, πρωτίστως ως οδηγοί αλλά και ως πεζοί, δεν είναι μόνο θέμα ατομικής αλλά κυρίως κοινωνικής ευθύνης.

Είναι απαράδεκτο, είναι τραγικό και πέρα από την κοινή λογική το γεγονός να έχουμε συμβιβαστεί με το τροχαίο ατύχημα, με την παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με την αναίτια απώλεια της ανθρώπινης ζωής.

Κι αν κάποιες φορές, ως κοινωνία ή ως άτομα δείχνουμε να αντιδρούμε, η αντίδραση μας αυτή έχει, συνήθως, τη μορφή:

  • είτε του τηλεθεατή που παρακολουθεί στον τηλεοπτικό δέκτη του σπιτιού του ένα τροχαίο ατύχημα που κατέγραψαν οι κάμερες και αφού σχολιάσει, κρίνει και κατακρίνει τον «κακό» οδηγό που έτρεχε, το δρόμο με τις ατέλειές του, το Κράτος για την αδιαφορία του, την Αστυνομία για την ανοχή της ή την αυστηρότητά της, επανέρχεται σύντομα στην … κανονικότητά του, στις συνήθειές του, στη ρουτίνα του,
  • είτε, δυστυχώς, του συνανθρώπου μας που βιώνει τις τραγικές συνέπειες κάποιου τροχαίου ατυχήματος, στο οποίο ο ίδιος ή κάποιο μέλος της οικογένειας του ή κάποιος φίλος ή γνωστός του υπήρξε θύμα.

Έτσι, μένουν κάποιες Υπηρεσίες, ορισμένοι φορείς, λίγοι συνάνθρωποί μας να προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία, τους πολίτες, όλους, για την ανάγκη να διαμορφώσουμε σωστή αντίληψη ως προς την οδική μας συμπεριφορά, για την υποχρέωσή μας να τηρούμε τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να σεβόμαστε την αξία της ανθρώπινης ζωής· της δικής μας, των μελών της οικογενείας μας, των συνανθρώπων μας.

Όμως, οι προσπάθειες αυτές δεν φαίνεται να αρκούν· η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι μάλλον … ευχή και όχι υποχρέωση· η καλλιέργεια οδικής συνείδησης δεν είναι στις προτεραιότητες μας· η πρόκληση τροχαίου ατυχήματος υπάρχει στο υποσυνείδητό μας ως πιθανότητα που δεν αφορά εμάς αλλά τους … άλλους.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου σε όλες τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες· την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες των 15-24 ετών, τη δεύτερη στις ηλικίες των 5-14 ετών, την τρίτη αιτία θανάτου στις ηλικίες των 30-44 ετών.

Ούτε είναι τυχαίο το γεγονός πως κάθε χρόνο στη χώρα μας μια μικρή κωμόπολη εξαλείφεται από το χάρτη, μια πόλη μένει «ανάπηρη».

Aπ’ ότι φαίνεται ούτε οι αριθμοί μας συγκινούν, ούτε η πραγματικότητα μας τρομάζει:

  • Μιλούμε, προβληματιζόμαστε, συγκινούμαστε κατά την επέτειο της μνήμης των θυμάτων της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα για τους 70.000 θανάτους την ώρα έκρηξης και τις 90.000 – 166.000, περίπου, ζωές που χάθηκαν, συνολικά· και καταδικάζουμε στη συνείδησή μας και αποστρεφόμαστε τον παραλογισμό του πολέμου.

Όμως δεν μιλούμε, κι αν μιλούμε δεν φαίνεται να προβληματιζόμαστε σοβαρά για την δική μας «Χιροσίμα», για τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους ούτε για τους εκατοντάδες χιλιάδες που έμειναν ανάπηροι τα τελευταία 40 χρόνια στη χώρα μας συνεπεία τροχαίων ατυχημάτων· και φυσικά δεν καταδικάζουμε τη δική μας συμμετοχή, τη δική μας ευθύνη, την