Αρχική Ασφάλιση ΕΦΚΑ: Ξεκινά η εκκαθάριση εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ

ΕΦΚΑ: Ξεκινά η εκκαθάριση εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η δραστική μείωση του στοκ των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που έχουν βάλει υπουργείο Εργασίας και Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων ανέρχεται σε περίπου 95.000. Από αυτές το 30% αφορά συντάξεις του δημοσίου, ενώ το υπόλοιπο 70% είναι επικουρικές του ιδιωτικού τομέα.

Πηγές του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σημειώνουν στο powergame.gr ότι ο βασικός στόχος είναι από τα μέσα Οκτώβριο να ξεκινήσει η εκκαθάρισης τους, ώστε προς το τέλος του ίδιου μήνα να αρχίσουν οι δικαιούχοι να βλέπουν το χρώμα του χρήματος. Για να κινηθούν γρηγορότερα οι διαδικασίες το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να βάλει στη μάχη της εκκαθάρισης των επικουρικών ιδιώτες και συγκεκριμένα τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές που συμμετείχαν στην προσπάθεια για την εξάλειψη των κύριων συντάξεων.

Σημαντικό ρόλο στην επίλυση του θέματος των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων θα διαδραματίσει και το νέο έμψυχο δυναμικό που θα ενταχθεί στον ΕΦΚΑ. Από τις 500 νέες προσλήψεις υπαλλήλων στον e-ΕΦΚΑ, οι περίπου 100 προσληφθέντες, θα εστιάσουν κυρίως στην έκδοση συντάξεων επικουρικής ασφάλισης.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον οι αιτήσεις συνταξιοδότησης για επικουρική σύνταξη από τον ιδιωτικό τομέα υποβάλλονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο και η πλειονότητα των δικαιολογητικών αντλείται μέσω διαλειτουργικότητας με το μητρώο πολιτών και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα. Έτσι, ένας ασφαλισμένος μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτημα για κύρια σύνταξη και την ίδια ημέρα να υποβάλλει και αίτημα για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας.

Το μέτρο αυτό υλοποιήθηκε με στόχο να στηριχθεί ακόμα περισσότερο το fast track μοντέλο στην απονομή των συντάξεων. Με αυτό το σύστημα υποβολής, εκτιμάται ότι ο μέσος χρόνος λήψης θα περιοριστεί τουλάχιστον κατά έξι μήνες και στόχος είναι, με την εφαρμογή μιας σειράς αυτοματοποιήσεων και απλοποίησης διαδικασιών, ο χρόνος να κατέβει στους τρεις με τέσσερις μήνες από την έκδοση της κύριας. Υπενθυμίζεται οτι οι ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις μέσα από την ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (efka.gov).

Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αναμένεται να κινηθούν με τους ίδιους ρυθμούς και για την εξάλειψη των εκκρεμών εφάπαξ. Ο σχεδιασμός του υπερταμείου προβλέπει ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχουν μηδενιστεί τα εκκρεμή εφάπαξ, τα οποία σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 9.500.

Τα νέα εφάπαξ θα πρέπει να εκδίδονται σε διάστημα έξι μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης, ενώ ο ΕΦΚΑ με στόχο την ταχύτερη απονομή συντάξεων και εφάπαξ προχωράει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του (efka.gov.gr) στην παράλληλη έκδοση της κύριας σύνταξης μαζί με την επικουρική και το εφάπαξ.