Αρχική Ασφάλιση ΕΦΚΑ: Το σχέδιο για την εκκαθάριση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων

ΕΦΚΑ: Το σχέδιο για την εκκαθάριση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με το project εκκαθάρισης των ληξιπροθέσμων κύριων συντάξεων να εισέρχεται στην τελευταία του φάση υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ οριοθετούν τον επόμενο στόχο που είναι η μείωση του μεγάλου στοκ των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων για την απόδοση των οποίων ορισμένοι συνταξιούχοι βρίσκονται στην αναμονή για πάνω από έξι χρόνια.

Προς την κατεύθυνση αυτή δρομολογείται η δημιουργία ενός νέου «πύργου ελέγχου» για τις επικουρικές συντάξεις καθώς η λειτουργία του υφιστάμενου έφερε απτά αποτελέσματα όσον αφορά στην ταχεία απονομή κύριων συντάξεων.

Κι αυτό καθώς η μονάδα του ΕΦΚΑ λειτουργεί με κεντρικό μάνατζμεντ, ομαδοποιεί περιπτώσεις δικαιούχων και θέτει δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα.

Με βάση τον σχεδιασμό υπουργείου και ΕΦΚΑ σημαντική μείωση των εκκρεμών επικουρικών υπολογίζεται προς το τέλος του 2022 και το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.

Στο τέλος του τρέχοντος Ιουνίου, υπήρχαν 126.719 εκκρεμείς αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, στο τέλος του τρέχοντος Ιουνίου, υπήρχαν 126.719 εκκρεμείς αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, εκ των οποίων οι 98.887 ήταν ληξιπρόθεσμες, με το εκτιμώμενο κόστος τους να είναι της τάξης των 177,19 εκατ. ευρώ. Από αυτές, οι 39.087 αφορούσαν το Δημόσιο (30.394 οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις).

Όπως σημειώνουν υπηρεσιακά στελέχη ο πύργος ελέγχου αναβαθμίζει συνολικά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ και επιτρέπει στη διοίκηση, τη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων και στους διευθυντές των δομών απονομής σε όλη την Ελλάδα, να έχουν άμεση πληροφόρηση, 24ώρες το 24ωρο και σε πραγματικό χρόνο, για όλα τα δεδομένα που αφορούν:

-το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων τόσο συνολικά όσο και ανά τ. Ταμείο, καθώς και ανά κατηγορία αιτήσεων (γήρατος, αναπηρίας, κ.λπ.),
-το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά τ. Ταμείο και ανά ημέρα, μήνα, έτος, κ.λπ.,
-το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα,
το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά διεύθυνση, αλλά και ανά εισηγητή.

Τα ίδια στελέχη προσθέτουν πως με τον πύργο ελέγχου κατέστη εφικτό να αξιολογηθεί η δουλειά των εισηγητών αλλά και των διευθυντών των υπηρεσιών, δηλαδή των ανθρώπων που «τρέχουν» τις εκκρεμείς συντάξεις. Εντοπίστηκαν οι «προβληματικές» διευθύνσεις και έγιναν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις που βελτίωσαν τα ποσοστά απονομών.

Υπό αυτό το πρίσμα δρομολογείται η μεταφορά 200 εισηγητών από την έκδοση κύριων συντάξεων στην έκδοση επικουρικών συντάξεων. Στόχος είναι περί τους 300 εισηγητές να ασχολούνται με την έκδοση επικουρικών συντάξεων, έναντι 100 που απασχολούνται σήμερα.