Χαώδης είναι η εικόνα που συνεχίζει να παρουσιάζει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Τα λειτουργικά προβλήματα, αλλά και οι δραματικές καθυστερήσεις στην έκδοση των απαραίτητων ερμηνευτικών εγκυκλίων έχει δημιουργήσει προβληματισμό σε χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι αναζητούν τρόπο να απεγκλωβιστούν από τον ασφαλιστικό «λαβύρινθο» που τους έβαλε το υπουργείο Εργασίας.  

Με επιστολή του προς τον υφυπουργό Εργασίας Τ. Πετρόπου ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ζητεί άμεσα τέσσερις παρεμβάσεις για τις εισφορές των μηχανικών. Όπως αναφέρει ο κ. Στασινός, η νέα πλατφόρμα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών δυσλειτουργεί, με αποτέλεσμα να προκαλούνται καθημερινά δυσκολίες στους ασφαλισμένους.

Το ΤΕΕ, μεταξύ άλλων, ζητεί τη παράταση της ασφαλιστικής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας για όλους τους μηχανικούς που εμφανίζονται σήμερα στα ηλεκτρονικά συστήματα ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μέχρι να ενταχθούν στο σύστημα τα στοιχεία από το εισόδημα του 2016, αλλά και παράταση της καταβολής εισφορών για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» και τις εταιρείες που τους απασχολούν, τουλάχιστον 30 ημερών, από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής ΑΠΔ για αυτές τις περιπτώσεις.

«Τα στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί πλεονάσματος του ΕΦΚΑ με το καλημέρα της λειτουργίας του, θα έπρεπε να μας εκπλήσσουν ευχάριστα. Δυστυχώς, όμως, μας βάζουν σε δεύτερες σκέψεις.» δηλώνει στην «Ελευθερία του Τύπου» ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας και συνεχίζει «με δεδομένες τις καθυστερήσεις στις απονομές συντάξεων και ΕΦΑΠΑΞ, αλλά και το αλαλούμ στους πρώτους μήνες λειτουργίας του νέου οργανισμού, που οδήγησαν σε έμμεση, πλην σαφή, στάση πληρωμών σε κάθε είδους παροχές προς τους ασφαλισμένους, ουδείς θα έπρεπε να χαίρεται για τη συγκεκριμένη εξέλιξη».

Σύμφωνα με τον κ.Κόλλια κανείς δεν πρέπει να χαίρεται για το γεγονός ότι η εικόνα θα βελτιωθεί περαιτέρω από την πληρωμή των αυξημένων εισφορών. «Γιατί, πολύ απλά, πολλοί ασφαλισμένοι δεν θα καταφέρουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, τη στιγμή, μάλιστα, που και λάθη καταγράφονται στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών, και πολλοί εργοδότες μειώνουν αντίστοιχα με τις εισφορές, που πρέπει να πληρώσουν, τις αποδοχές των εργαζομένων τους», μας λέει χαρακτηριστικά.