Αρχική Ασφάλιση ΕΦΚΑ: Το 25,6% των ασφαλισμένων δεν έχει καταβάλλει καθόλου εισφορές

ΕΦΚΑ: Το 25,6% των ασφαλισμένων δεν έχει καταβάλλει καθόλου εισφορές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Βελτιωμένη κατά 24% είναι η εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ με το νέο καθεστώς υπολογισμού των εισφορών, παρότι ένας στους τέσσερις ασφαλισμένους δεν έχει καταβάλλει καθόλου εισφορές από 1/1/2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ασφαλιστικού υπερφορέα με βάση την εκκαθάριση η οποία έγινε με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών, τις διαφορές των εισοδημάτων μεταξύ των ετών 2015 (όταν δεν ήταν γνωστός ο Ν. 4387/16) και 2016 (όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο Ν. 4387/16), καθώς και τις εισφορές που έχουν καταβληθεί έως και τους πρώτους μήνες του 2018, προκύπτει ότι:

– Η εισπραξιμότητα των εισφορών ως προς το εισπραχθέν ποσό, σε αντίθεση με τα χαμηλά ποσοστά που υπήρχαν με το παλιό καθεστώς και δεν υπερέβαιναν το 53% κατά μέσο όρο, άγγιξε το 65,5% των απαιτητών εισφορών, δηλαδή βελτιώθηκε η εισπραξιμότητα κατά 24%.

– Το ποσοστό των ασφαλισμένων με μερική ή πλήρη συμμόρφωση έφτασε στο 74,4%. Το 23,7% των μη μισθωτών δεν έχει ούτε χρεωστικό ούτε πιστωτικό υπόλοιπο. Το 28,6% έχει πιστωτικά εκκαθαριστικά. Το 22,1% έχει κάνει μερικές καταβολές και το 25,6% δεν έχει καταβάλει καθόλου εισφορές.

Η επεξεργασία των στοιχείων και τα ειδοποιητήρια τα οποία αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ αφορούν συνολικά 1.155.354 μη μισθωτούς, που έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν εισφορές αποκλειστικά από εισοδήματα ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξάρτητα αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες:

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, «η εκκαθάριση των εισφορών του 2017 των μη μισθωτών από τον ΕΦΚΑ και την ΗΔΙΚΑ με το νέο σύστημα υπολογισμού καταρρίπτει το «αφήγημα» ότι οι νέες εισφορές, με βάση το πραγματικό εισόδημα, προκάλεσαν εκτεταμένη απόκρυψη εισοδημάτων. Καταρρίπτει, επίσης, και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ προήλθε από την επιβολή δήθεν εξοντωτικών  εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους  αυτοαπασχολούμενους και στους αγρότες».