Αρχική Ασφάλιση ΕΦΚΑ: Σε 7 μέρες υποβλήθηκαν 21.286 αιτήσεις για προκαταβολή σύνταξης

ΕΦΚΑ: Σε 7 μέρες υποβλήθηκαν 21.286 αιτήσεις για προκαταβολή σύνταξης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Περισσότεροι από 21.286 συνταξιούχοι υπέβαλαν αιτήσεις για την προκαταβολή σύνταξης από τον ΕΦΚΑ μέσα στις 7 πρώτες μέρες από την έναρξη λειτουργίας της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Το ενδιαφέρον είναι υψηλό και όσοι υποβάλουν τις αιτήσεις τους ως τις 31 Μαρτίου θα πληρωθούν την προκαταβολή σύνταξης και τα αναδρομικά που τους αναλογούν μέσα στον Απρίλιο.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου gov.gr καθώς και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-EΦΚΑ www.efka.gov.gr.

Την προκαταβολή θα πάρουν πρώτοι οι συνταξιούχοι που είναι σε λίστα αναμονής εδώ και πολλούς μήνες και δεν λαμβάνουν κανένα ποσό σύνταξης, ούτε καν την προσωρινή.

Αίτηση για προκαταβολή μπορούν να υποβάλουν και όσοι συνταξιοδοτούνται από 19/2/2021 και μετά, εφόσον πρώτα έχουν συμπληρώσει ηλεκτρονικά την αίτηση συνταξιοδότησης.

Τα ποσά

Τα ποσά της προκαταβολής για τις συντάξεις λόγω γήρατος είναι 384 ευρώ για ηλικία 67 ετών με 15 χρόνια, 384 ευρώ για ηλικία 62 ετών με 20 χρόνια και 360 ευρώ για όσους έχουν 15 χρόνια και ηλικία 62.

Οσοι είναι κάτω των 62 ετών και πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με χαμηλότερα όρια ηλικίας παίρνουν επίσης 384 ευρώ προκαταβολή σύνταξης.

Τα ποσά που θα δοθούν θα συμψηφιστούν με την προσωρινή σύνταξη που θα ακολουθήσει στη συνέχεια μέχρι να βγει η οριστική.

Για την υποβολή της αίτησης απαιτούνται οι κωδικοί ΤAXISnet, ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ, ο αριθμός (IBAN) του τραπεζικού τους λογαριασμού και ο αριθμός Πρωτοκόλλου του αιτήματος συνταξιοδότησης, η ημερομηνία υποβολής και ο φορέας κατάθεσης του αιτήματος συνταξιοδότησης. Τα στοιχεία αυτά απαιτούνται εφόσον δεν είναι προσυμπληρωμένα στην αίτηση.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου