Αρχική Ασφάλιση ΕΦΚΑ: Πότε θα μηδενιστούν εκκρεμείς επικουρικές και εφάπαξ

ΕΦΚΑ: Πότε θα μηδενιστούν εκκρεμείς επικουρικές και εφάπαξ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΕΦΚΑ

Δύο μεγάλα στοιχήματα έχει θέσει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2023, εστιάζοντας στο μεγάλο αγκάθι των εκκρεμοτήτων προς τους ασφαλισμένους. Έτσι, μετά την εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών κύριων συντάξεων, το υπουργείο Εργασίας προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς στο μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι κύριες συντάξεις απονέμονται περίπου σε δύο μήνες, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου το μεγάλο βάρος της προσπάθειας πέφτει τώρα στις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, έτσι ώστε να μειωθούν πάνω από 60% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Στην παρούσα φάση ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων φθάνει στις 95.000 και υπολογίζεται ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν εκκαθαριστεί περίπου 65.000 αιτήσεις.

Σημειώνεται δε πως για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης ισχύει ως ανελαστικός κανόνας προηγουμένως να έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Συνεπώς, μηδενίζοντας τις αιτήσεις των κύριων συντάξεων καθίσταται ευκολότερο να ξεμπλοκάρουν και οι επικουρικές συντάξεις.

Αντίστοιχα υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν εξαλειφθεί πλήρως και τα εκκρεμή εφάπαξ, τα οποία σήμερα υπολογίζονται σε 7.500.

Για να επιτευχθεί ο στόχος, η διοίκηση του Υπερταμείου ασφάλισης έχει ενεργοποιήσει όλα τα υφιστάμενα όπλα που έχει στη φαρέτρα του. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει ήδη προχωρήσει στη μεταφορά υπαλλήλων από τα τμήματα απονομής κύριων συντάξεων στα αντίστοιχα τμήματα επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ παροχών, ενώ κομβικό ρόλο στην επιτάχυνση των διαδικασιών διαδραματίζει η ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

Σε εφαρμογή έχει μπει και το σύστημα έκδοσης fast track συντάξεων, με τις πρώτες παροχές να έχουν ήδη αρχίσει να καταβάλλονται, ενώ όπως αποκάλυψε το powergame.gr στη μάχη για το μηδενισμό των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ εισέρχεται και ο περιβόητος «Πύργος Ελέγχου» του ΕΦΚΑ.

Με οδηγό τον πετυχημένο μοντέλο που ήδη λειτουργεί για τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις, η διοίκηση του Υπερταμείου ασφάλισης ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να ενεργοποιήσει ένα αντίστοιχο ψηφιακό σύστημα, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα, στις διευθύνσεις και τους διευθυντές των δομών απονομής σε όλη την Ελλάδα να έχουν άμεση πληροφόρηση, 24ώρες το 24ωρο και σε πραγματικό χρόνο για την ροή απονομών.

Μέσω του «Πύργου Ελέγχου» θα λαμβάνονται όλα τα δεδομένα που αφορούν το πλήθος των εκκρεμών εφάπαξ και επικουρικών συντάξεων, το πλήθος των παροχών που εκδόθηκαν ανά ημέρα, μήνα, έτος, το πλήθος των παροχών που εκδόθηκαν ανά περιφέρεια, ανά διεύθυνση και ανά εισηγητή.

Πρακτικά, ο «Πύργος Ελέγχου» θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο μάνατζμεντ, που θα λειτουργεί ως το «ηλεκτρονικό μάτι» της διοίκησης του ΕΦΚΑ σε όλη την Ελλάδα. Το Υπερταμείο έχει ενοποιηθεί πλέον οργανωτικά και ο απώτερος στόχος της διοίκησης είναι να λειτουργήσει, μέσω του Πύργου Ελέγχου ΙΙ, ένα δεύτερο ενιαίο σύστημα παρακολούθησης των εκκρεμοτήτων που αφορούν την επικούρηση και τα εφάπαξ ανά την Ελλάδα.