Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΦΚΑ: Ποιοι θα πληρώσουν έξτρα εισφορές για παράλληλη απασχόληση

Θέμα ωρών είναι να αρχίζουν να καταφθάνουν στους παράλληλα απασχολούμενους τα μπιλιετάκια από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Πρόκειται για περίπου 220.000 ασφαλισμένους που είναι μισθωτοί, ωστόσο διατηρούν παράλληλα ανοικτό μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών.

Η εκκαθάριση από τις υπηρεσίες του υπερταμείου ασφάλισης ολοκληρώθηκε, ώστε τα ραβασάκια να έχουν φτάσει στους ασφαλισμένους κι εκείνοι να έχουν καταβάλει την πρώτη δόση μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι δεν θα δουν όλοι χρεωστικά εκκαθαριστικά, καθώς σχεδόν οι οκτώ στους δέκα καλύπτουν ήδη μέσω της μισθωτής απασχόλησης τους την ελάχιστη εισφορά που απαιτείται για το μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, η οποία ανέρχεται σε 262 ευρώ (252 ευρώ λόγω δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας συν 10 ευρώ που είναι η εισφορά υπέρ ανεργίας). Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι όσοι έχουν μισθό περίπου 930 ευρώ τον μήνα από τις μισθωτές υπηρεσίες τους δεν έχουν λόγο ανησυχίας, καθώς οι ασφαλιστικές τους εισφορές για το μπλοκάκι καλύπτονται πλήρως και κατ’ επέκταση θα λάβουν είτε πιστωτικό είτε μηδενικό εκκαθαριστικό.

Φυσικά, υπάρχουν και οι ασφαλισμένοι -εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 60.000- που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό. Αυτοί θα κληθούν, να πληρώσουν επιπρόσθετες εισφορές, να βάλουν, δηλαδή, το χέρι στην τσέπη για ακόμη μια φορά. Σε αυτό το ενδεχόμενο θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν σε τουλάχιστον έξι μηνιαίες δόσεις, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Στο ειδοποιητήριο της εκκαθάρισης θα αναγράφονται αναλυτικά και οι καταληκτικές ημερομηνίες εμπρόθεσμης καταβολής των ποσών που θα οφείλονται.

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας του π. ΟΑΕΕ, που έχει επιλέξει τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία (η οποία είναι και η ελάχιστη υποχρεωτική σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης), οφείλει για τη μη-μισθωτή του απασχόληση εισφορές 252 ευρώ. Εάν για κάποιο μήνα, παραλλήλως απασχοληθεί ως μισθωτός του π. ΙΚΑ με μισθό 930 ευρώ, τότε καλύπτει πλήρως τις εισφορές που οφείλει για τη μη-μισθωτή του εργασία και δεν απαιτείται να καταβάλει επιπλέον εισφορές στον e-ΕΦΚΑ. Εάν για τη μισθωτή του απασχόληση λαμβάνει μισθό, ύψους €650, τότε για τον μήνα αυτό από την εκκαθάριση θα προκύψει οφειλή στον e-ΕΦΚΑ για τη μη-μισθωτή δραστηριότητα ύψους €75,85.

Όποιος λάβει πιστωτικό ή μηδενικό εκκαθαριστικό, ενημερώνεται άμεσα από το ψηφιακό σύστημα του ΕΦΚΑ για την προβλεπόμενη διαδικασία επιστροφής του όποιου υπολοίπου που έχει προκύψει. Σε πρώτη φάση, γίνεται συμψηφισμός του ποσού με τυχόν υπάρχουσες οφειλές. Σε περίπτωση, όμως, που υπάρχει ποσό που έχει απομείνει και πρέπει να επιστραφεί, η διαδικασία θα γίνει μέσω του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου. Για αυτό τον λόγο, υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ σημειώνουν στο powergame.gr ότι οι δυνητικά δικαιούχοι ασφαλισμένοι πρέπει να συμπληρώσουν άμεσα ή να ελέγξουν (εφόσον έχει ήδη συμπληρωθεί από παλαιότερη εκκαθάριση) με προσοχή τον τραπεζικό λογαριασμό τους (ΙΒΑΝ) που έχουν δηλώσει στο Ταμείο, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που ήδη λειτουργούν.

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Αναδρομικές αποδοχές για 1,5 εκατ. συνταξιούχους – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Αναδρομικές αποδοχές για 1,5 εκατ. συνταξιούχους – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι Περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι αναμένεται να πάρουν αναδρομικά προς πληρωμή για την πλήρη αποκατάσταση των αδικιών από...

5.300 εργαζόμενοι συνταξιούχοι μπήκαν στην πλατφόρμα σε 24 ώρες

5.300 εργαζόμενοι συνταξιούχοι μπήκαν στην πλατφόρμα σε 24 ώρες Πάνω από 5.300 εργαζόμενοι συνταξιούχοι μπήκαν την πρώτη ημέρα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου...

Μήνυση συνταξιούχων κατά του ΕΦΚΑ για τον επανυπολογισμό των συντάξεων

Μήνυση συνταξιούχων κατά του ΕΦΚΑ για τον επανυπολογισμό των συντάξεων Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα, σε βάρος του e-ΕΦΚΑ, κατέθεσε το ΕΝΔΙΣΥ, διαμαρτυρόμενο για μη εφαρμογή...

Έκτακτο δώρο Πάσχα: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι – Τι ποσά θα λάβουν

Έκτακτο δώρο Πάσχα: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, τι ποσά θα λάβουν Έκτακτο επίδομα Πάσχα σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση στα ευάλωτα νοικοκυριά, αντίστοιχο με αυτό που...