ΕΦΚΑ: Ποιοι συνταξιούχοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη για έναν χρόνο

Χωρίς σύνταξη για ένα έτος θα μείνουν, όσοι συνταξιούχοι εργάζονται και δεν το έχουν δηλώσει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπεγράφη, οι συνταξιούχοι εάν δεν δηλώσουν ανάληψη απασχόλησης, τότε το πρόστιμο θα είναι ίσο με 12 μηνιαίες συντάξεις, κύριες αλλά και επικουρικές.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση καταγράφεται στην εγκύκλιο 1/2024 του e-ΕΦΚΑ, με θέμα: «Νέο νομικό πλαίσιο για την απασχόληση συνταξιούχων εξ ιδίου δικαιώματος (λόγω γήρατος/αναπηρίας), με την αντικατάσταση του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85). Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 114 του ν. 5078/2023 με παροχή οδηγιών.».

Παράλληλα, εάν υπάρχει δίμηνη καθυστέρηση ασφαλιστικών εισφορών, τότε οι οφειλές θα παρακρατούνται από τη σύνταξη. Άξιο αναφοράς είναι ότι, μέχρι σήμερα, 50.000 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει πως εργάζονται.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο τονίζεται:

Υποχρέωση δήλωσης απασχολούμενου συνταξιούχου στον e-ΕΦΚΑ (παρ. 10)

Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ εξ ιδίου δικαιώματος [λόγω γήρατος, λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο) και γήρατος λόγω αναπηρίας του ν. 612/1977 (Α’164) και των νόμων που παραπέμπουν σε αυτόν, καθώς και του τρίτου εδαφίου της περ. α’ της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α’ 210)], υποχρεούνται, πριν αναλάβουν υπακτέα στον e-ΕΦΚΑ απασχόληση, να το δηλώσουν στον Φορέα. Παράλειψη της δήλωσης επιφέρει χρηματική κύρωση ίση με δώδεκα (12) μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

Δείτε εδώ: εκγκυκλιος-συντ.pdf

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις