Αρχική Ασφάλιση ΕΦΚΑ: Έκρηξη αιτήσεων συνταξιοδότησης τον Οκτώβριο

ΕΦΚΑ: Έκρηξη αιτήσεων συνταξιοδότησης τον Οκτώβριο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΕΦΚΑ

«Κύμα» αιτήσεων συνταξιοδότησης δέχθηκε τον περασμένο μήνα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς από 1η μέχρι και 31η Οκτωβρίου το υπερταμείο ασφάλισης παρέλαβε σχεδόν 21.000 νέους συνταξιοδοτικούς φακέλους.

Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αυξήθηκαν κατά 11%, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 2.000 περισσότερες αιτήσεις, ενώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020 οι αιτήσεις αυξήθηκαν σχεδόν κατά 15%.

Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας αυτή η κινητικότητα οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετοί ασφαλισμένοι φοβούνται ότι το νέο έτος θα συνοδευτεί με νέες ανατροπές στα όρια ηλικίας, κάτι που φυσικά έχει διαψευστεί επίσημα από το υπουργείο.

Παράλληλα, υψηλόβαθμοι παράγοντες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σημειώνουν ότι πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο, εκτιμώντας ότι σταδιακά ο αριθμός των αποχωρήσεων θα μειωθεί.

Μάλιστα, εξηγούν στο Powergame ότι η εκτίναξη του Οκτωβρίου οφείλεται σε ένα μεγάλο «κύμα» συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών – οι αιτήσεις τους φαίνεται ότι προσέγγισαν τις 5.000 τον Οκτώβριο – αλλά και σε χιλιάδες συνταξιοδοτικούς φακέλους, οι οποίοι από τα παρατημένα ντουλάπια εισήχθησαν στην ηλεκτρονική δεξαμενή του ΕΦΚΑ προκειμένου να προχωρήσουν.

Σε ότι αφορά τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις, αυτές προσεγγίζουν τις 122.000, ενώ οι συντάξεις που είναι ληξιπρόθεσμες, δηλαδή βρίσκονται στην αναμονή για πάνω από τρεις μήνες ανέρχονται σε περίπου 90.000.

Εν τω μεταξύ ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ανεβάσει και άλλο ρυθμούς προκειμένου να μειώσει το στοκ των εκκρεμών συντάξεων και να βάλει τέλος σε αυτή την ιδιότυπη ομηρία των συνταξιούχων από το κράτος. Συνολικά, το 2021 το υπερταμείο ασφάλισης έχει ήδη βγάλει 176.000 κύριες συντάξεις και ο ρυθμός απονομών παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Για παράδειγμα τον Οκτώβριο το ταμείο έσπασε για ακόμη μια φορά ρεκόρ, εκκαθαρίζοντας περίπου 21.500 συντάξεις και σημειώνοντας αύξηση 15% στις απονομές. Μάλιστα, σε σχέση με τον ίδιο μήνα το προηγούμενο έτος οι απονομές του υπερταμείου ασφάλισης αυξήθηκαν κατά 37%.

Οι ρυθμοί απονομής εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κι άλλο, με τα στελέχη του ταμείου να εμφανίζονται αισιόδοξα ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εκδοθεί πάνω από 200.000 συντάξεις. Όπως έχουν εκφράσει επανειλημμένα το υπουργείο Εργασίας και ο e-ΕΦΚΑ, η σύμπραξή των πιστοποιημένων ιδιωτών στη διαδικασία απονομής συνταξιοδοτικών παροχών αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια επιτάχυνσης για την έκδοση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Ήδη έχουν πιάσει δουλειά οι πρώτοι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι, οι οποίοι επιλέγονται από τους ασφαλισμένους, για να αναλάβουν την ταχεία έκδοση της σύνταξής τους. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε κύκλος εκπαίδευσης-πιστοποίησης των επόμενων στη σειρά προτεραιότητας 1.200 λογιστών και δικηγόρων.

 

Πηγή: powergame.gr