Αρχική Ασφάλιση ΕΦΚΑ: Εκδίδει 1.250 συντάξεις την ημέρα, από 500 το 2019

ΕΦΚΑ: Εκδίδει 1.250 συντάξεις την ημέρα, από 500 το 2019

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε ένα πρωτόγνωρο σπριντ έχουν επιδοθεί οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με στόχο την εξάλειψη του θέματος των εκκρεμών συντάξεων, αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής. Ο «φάκελος εκκρεμείς συντάξεις» βρίσκεται στην κορυφή της πρωθυπουργικής ατζέντας, καθώς αποτελεί ένα διαχρονικό κοινωνικό πρόβλημα, που ταλαιπωρούσε επί χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.

Μάλιστα, σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας με κεντρικό θέμα τις εκκρεμείς συντάξεις, αλλά και τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί από την κυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας έχει αναπτύξει μια βεντάλια δράσεων, προκειμένου να πετύχει την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών συντάξεων. Δημιούργησε τον «Πύργο Ελέγχου», μέσω του οποίου ελέγχεται η αποδοτικότητα των διευθύνσεων απονομής, ενέταξε στο δυναμικό του υπερταμείου -και συγκεκριμένα στα τμήματα απονομής- ιδιώτες λογιστές και δικηγόρους, ενώ θέσπισε και το σύστημα των fast track συντάξεων, εκδίδοντας συντάξεις σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Όλα αυτά, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ, συνέβαλαν στον μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων για τα έτη 2016-2021, αλλά και στην έκδοση του 85% των φετινών αιτημάτων συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, σήμερα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης εκδίδει ημερησίως 1.250 συντάξεις, ενώ το 2019 εκδίδονταν μόλις 500 συντάξεις την ημέρα.

Ένας άλλος σημαντικός στόχος που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας είναι οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις να εκδίδονται εντός διμήνου. Κάτι που, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό με τις συντάξεις του 2022.

Σειρά παίρνουν οι επικουρικές συντάξεις
Εν τω μεταξύ, αξιοποιώντας τα νέα εργαλεία που διαθέτει, το υπουργείο Εργασίας φιλοδοξεί να βάλει τέλος και στις χιλιάδες εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις που στοιβάζονται στις υπηρεσίες των ταμείων. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι μέχρι τα μέσα του 2023 να έχουν απονεμηθεί όλες οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για επικουρική σύνταξη. Σήμερα οι εκκρεμείς αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις υπολογίζονται σε περίπου 90.000 και το κόστος εξόφλησής τους αγγίζει τα 155 εκατ. ευρώ.

Το στοκ των εκκρεμών συντάξεων επίσης θα μειωθεί, μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών απονομής. Κι αυτό διότι μετά τις κύριες συντάξεις, σε καθεστώς έκδοσης με fast track μπαίνουν και οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις. Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρουν στο powergame.gr πηγές του ΕΦΚΑ, η εξάλειψη των εκκρεμών κύριων συντάξεων αποτελεί ούτως ή άλλως από μόνη της ένα σημαντικό «όπλο» στα χέρια των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, καθώς θα απελευθερωθεί έμψυχο δυναμικό που σήμερα έχει επιφορτιστεί με το έργο του μηδενισμού εκκρεμών κυρίων.

Παράλληλα, η έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης ενός ασφαλισμένου είναι απαράβατος όρος για την έκδοση της οριστικής επικουρικής σύνταξής του. Κατ’ επέκταση, η επιτάχυνση των διαδικασιών στις κύριες θα ξεμπλοκάρει σημαντικά τις διαδικασίες απονομής.