Όλοι και περισσότεροι είναι οι συνταξιούχοι που επιλέγουν να εργαστούν, ιδίως μετά την κατάργηση της παρακράτησης του 30% των συντάξεων που εφαρμόζεται από την αρχή του 2024.

Ο αριθμός των εγγραφών των συνταξιούχων στην ειδική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ έχει φτάσει τις 81.000 και συνεχίζει να αυξάνεται.  Να υπενθυμίσουμε, ότι σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο εφαρμόζεται από την αρχή του έτους, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι λαμβάνουν ακέραιο όλο το ποσό της σύνταξής, ωστόσο, δέχονται παρακράτηση ύψους 10% από το μισθό τους ως μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ ΕΦΚΑ, ενώ για τους  ελεύθερους επαγγελματίες η παρακράτηση είναι 50% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει οι ίδιοι.

Ωστόσο από την παρακράτηση του νέου πόρου επί των αποδοχών υπέρ ΕΦΚΑ εξαιρούνται συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως άτομα με ψυχική αναπηρία, όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, οι πολύτεκνοι και οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, από το σύνολο των συνταξιούχων που εντάχθηκαν στο σύστημα οι 21.892 είναι μισθωτοί, ενώ σε 25.296 ανέρχονται οι συνταξιούχοι που εργάζονται παράλληλα ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοτελώς απασχολούμενοι. Έντονη κινητικότητα υπάρχει και από τους συνταξιούχους που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, με 9.859 πολίτες να δηλώνουν στην πλατφόρμα ότι παράλληλα με την σύνταξη, απασχολούνται και στον αγροτικό τομέα.

 
 

Σε 404 ανέρχονται οι συνταξιούχοι που δήλωσαν ότι εργάζονται παράλληλα ως μισθωτοί μηχανικοί  ή έμμισθοι δικηγόροι, 342 πολίτες ότι αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (Π.Π.Υ.), 192 με εργόσημο του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και 20 με εργόσημο του π. ΟΓΑ. Επίσης, 121 άτομα που έχουν συνταξιοδοτηθεί ενημέρωσαν την πλατφόρμα ότι απασχολούνται σε Φορέα Γενικής Κυβέρνησης (κάτω των 62 ετών).

 

Δείτε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις για Ασφάλιση