Αρχική Διεθνή ΕΕ: 95,5 δισ. ευρώ στις καινοτόμες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΕΕ: 95,5 δισ. ευρώ στις καινοτόμες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», ύψους 95,5 δισ. ευρώ που εξασφαλίζει άμεση και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για δράσεις έρευνας και καινοτομίας που στόχο έχουν την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πανδημία COVID-19. Σημειώνεται πως από τα 95,5 δισ. ευρώ, τα 5,4 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης NextGenerationEU.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα υψηλότερα κονδύλια που έχει διαθέσει ποτέ η ΕΕ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την έρευνα στον ψηφιακό τομέα. Στήριξη θα δοθεί επίσης σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ανάπτυξη των ερευνητικών υποδομών στην Ευρώπη, ενώ το Κοινοβούλιο εξασφάλισε ότι, μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ επιπλέον για την επιστημονική έρευνα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται ήδη σε προσωρινή βάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία με το Συμβούλιο επί του προγράμματος την Τρίτη με 677 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 17 αποχές (κανονισμός για το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη») και 661 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 33 αποχές (ειδικό πρόγραμμα για την υλοποίηση του «Ορίζων Ευρώπη»).