Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Economist: «Καλή βαθμολογία» στην ελληνική κυβέρνηση

Τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην 4η αξιολόγηση της μετα-προγραμματικής εποπτείας επικαλείται έκθεση του Economist Intelligence Unit, επισημαίνοντας ότι το οικονομικό επιτελείο, στο πρώτο του τεστ απέναντι στους θεσμούς, προέβη στις απαραίτητες ενέργειες και τελικά ανταπεξήλθε στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της Ελλάδας για τα μέσα του 2019.

Η μονάδα ανάλυσης του Economist στέκεται ως εκ τούτου στο γεγονός ότι στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου πιθανότατα θα αποφασιστεί η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους (μέσω ANFAs και SMPs), όπως αυτά αποφασίστηκαν τον Ιούνιο του 2018.

Η έκθεση επισημαίνει ότι ο τόνος στην 4η αξιολόγηση είναι αξιοσημείωτα διαφορετικός από εκείνον στην προηγούμενη αξιολόγηση, που είχε δημοσιευτεί τον Ιούνιο του 2019. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαίνεσε την “ταχεία εκκίνηση” της πρόσφατα εκλεγμένης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο και έκανε λόγο για εμβληματικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμής η νέα κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός “φιλικού προς την ανάπτυξη αφηγήματος” το οποίο οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν υποδεχθεί θετικά».

Στο πλαίσιο αυτό, το EIU υπογραμμίζει ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι εντός στόχων, καθώς η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,8% του ΑΕΠ το 2019, άνετα πάνω από τη δέσμευση του 3,5%, και η Επιτροπή προβλέπει ότι το 2020 θα εκπληρωθεί επίσης ο στόχος του 3,5%, με την εφαρμογή νέων -φιλικών προς την ανάπτυξη- μέτρων, που αντιστοιχούν στο 0,6% του ΑΕΠ. Το EIU επισημαίνει σε αυτό το σημείο ότι και τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα πετύχαινε τους δημοσιομομικούς στόχους, ωστόσο, στηριζόμενη στην υποεκτέλεση του προϋπολογισμού για τις δημόσιες επενδύσεις.

Πολλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, διαπιστώνει ο Economist, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο «Ηρακλής» είναι μόνο μία παράμετρος της λύσης για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει τις συστάσεις της Κομισιόν για μια σειρά ενεργειών που αφορούν από τη διασφάλιση της εκτέλεσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έως τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης των δικαστών που χειρίζονται ανάλογες υποθέσεις αφερεγγυότητας.

Παρά το γεγονός ότι καταγράφεται βελτίωση, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα παραμένουν υψηλές σε βάρος της ανάπτυξης, παρατηρεί το EIU, σημειώνοντας ότι αναμένεται η υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης για τη δραστική τους μείωση.

Η έκθεση κάνει αναφορά και στην «ανεξέλεγκτη αύξηση του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης» τα προηγούμενα χρόνια, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση θεσμοθετεί μέτρα για τον περιορισμό των περιπτώσεων που αφορούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εκτός θεσμοθετημένων διαδικασιών.

Ο Economist στέκεται στο εξαιρετικά θετικό κλίμα για την Ελλάδα στις αγορές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η υποστήριξη τόσο των επενδυτών, όσο και των εκλογέων, δεν θα κρατήσει απαραίτητα για μακρά περίοδο, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να αυξήσει τον ρυθμό ανάπτυξης και να μειώσει το δημόσιο χρέος.

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Τα “brainstorimg” Δούκα, οι τηλε-μεταγγραφές της Αττικής και ο γάμος της σεζόν

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Σαρωτικές αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, παρουσίασε τις επερχόμενες δομικές αλλαγές τις δημόσιες επιχειρήσεις επιδιώκοντας την καθιέρωση του μοντέλου...

Μητσοτάκης στην εισήγηση του: Περισσότερη δουλειά, λιγότερα λάθη και αποτελεσματικότητα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εισήγηση του στο νέο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό.Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών...

Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο

Με τη νέα του σύνθεση, αλλά με την ατζέντα που είχε ανακοινωθεί προ του ανασχηματισμού συνεδριάζει το υπουργικό Συνεδριάζει αυτή την ώρα το υπουργικό συμβούλιο...

Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία στην Ελβετία παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη

Μετά την συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία, που θα πραγματοποιηθεί στο  θέρετρο...