Δυστύχημα των Τεμπών: Έρευνα από εκπαιδευμένα σκυλιά στα χώματα που μεταφέρθηκαν από τον χώρο

Σε ιδιωτικό οικόπεδο που βρίσκεται πίσω από ορυχείο όπου μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, 25 φορτηγά άρχισαν να μεταφέρουν χώμα επικεντρώνονται οι έρευνες από εταιρεία με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, τα οποία θα αναζητήσουν γενετικό υλικό και ανθρώπινα υπολείμματα προκειμένου να συνταχθεί πραγματογνωμοσύνη.

Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελπίδα Κουτσογιάννη, η έρευνα έχει οριστεί από τις δικαστικές αρχές και στο σημείο έφτασε και ο Εφέτης Ανακριτής που διαχειρίζεται την υπόθεση, προκειμένου η αναζήτηση να γίνει παρουσία του.  Τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά θα αναζητήσουν γενετικό υλικό. Είχε προηγηθεί η δειγματοληψία των χωμάτων την περασμένη Παρασκευή από κλιμάκιο της Χημικής Υπηρεσίας Λάρισας. Έχει περισυλλεγεί χώμα από διάφορα σημεία, το οποίο έχουν ήδη σταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους και η ανάλυση θα είναι έτοιμη σε ένα μήνα περίπου.

Στην δειγματοληψία των χωμάτων την περασμένη Παρασκευή παραβρέθηκαν τεχνικοί σύμβουλοι οικογενειών, τεχνικός σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της Hellenic Train και η οικογένεια του Βάιο Βλάχου παρουσία του εφέτη ανακριτή και της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών.

H εταιρεία με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά είναι και η μοναδική, δεν υπάρχει άλλη στην Ελλάδα. Είναι η εταιρεία που ζητούσαν από τις πρώτες μέρες μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα οι συγγενείς των θυμάτων να πάει στο Κουλούρι. Γιαυτό τον λόγο διαμαρτύρονταν εξαρχής, ότι δεν πήγαν ποτέ πραγματογνώμονες στον τόπο του δυστυχήματος.

Ό,τι εξετάστηκε από εμπειρογνώμονες και δικαστικούς, εξετάστηκε, αφού είχε προηγηθεί η μεταφορά των υπολειμμάτων και των συντριμμιών. Παρά ταύτα, αφού έγινε αυτό το οποίο κατήγγειλαν οι συγγενείς, ζητούσαν από τις πρώτες μέρες αυτή η εταιρεία να εξετάσει τα συντρίμμια, τα βαγόνια και αν υπάρχουν ανθρώπινα υπολείμματα.

Η διαδικασία της δειγματοληψίας και της εξέτασης από τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους γίνεται ένα χρόνο μετά και αφού προηγήθηκαν οι πλημμύρες.

ertnews.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις