Πανδημία χαρακτηρίζει πλέον τον κορωνοϊό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος προειδοποιεί πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και ενδέχεται στο άμεσο μέλλον να υπάρξουν κι άλλες… Ιταλίες.

Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους ακόμη 196 άτομα στην Ιταλία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει πλέον τους 827, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον στις 12.462, από 10.149 που ήταν την Τρίτη.

Μόνο στη Λομβαρδία ανακοινώθηκαν σήμερα, Τετάρτη, 1.500 κρούσματα, ενώ ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 617, μια αύξηση 149 θανάτων μέσα σε μια μέρα (468 χθες, Τρίτη).

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα σήμανε και πάλι συναγερμό:

«Σήμερα έχουμε άλλα 1.500 κρούσματα κορωνοϊού μόνον στην Λομβαρδία», ανέφερε και επανέλαβε ότι χρειάζεται η λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων.

Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Δρ. Μαρκ Ράιαν, επεσήμανε ότι η χρήση του όρου «πανδημία» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να περιγραφεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού δεν αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Ο Ράιαν είπε, επίσης, ότι η κατάσταση στο Ιράν είναι «πολύ σοβαρή» και ότι ο διεθνής οργανισμός θα ήθελε να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη περίθαλψη για τους ασθενείς. Δήλωσε ότι εστάλησαν 40.000 τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού στην Ισλαμική Δημοκρατία το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο τα ιατρικά εφόδια έχουν «πολύ μεγάλη έλλειψη» και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν άλλες προμήθειες.

Πρώτοι νεκροί σε Αλβανία, Βουλγαρία και Σουηδία

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ τόνισε ότι το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ωστόσο άλλες χώρες «θα βρεθούν πολύ σύντομα στην ίδια κατάσταση με τον κορωνοϊό».

Ο Δρ. Ράιαν ανέφερε, ακόμη, ότι υπάρχει «έλλειψη ανθεκτικότητας στα συστήματα δημόσιας υγείας ορισμένων χωρών» και απηύθυνε έκκληση για «καλύτερη παρακολούθηση, ιχνηλάτηση και βελτίωση σε αυτά που κάνουμε».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, από την πλευρά του, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να αναχαιτιστεί η επιδημία, τονίζοντας ότι τα επιθετικά μέτρα μπορούν ακόμη να παίξουν μεγάλο ρόλο για τον περιορισμό της επιδημίας.

«Μας προβληματίζουν βαθύτατα και τα ανησυχητικά επίπεδα της ταχύτητας και της σοβαρότητας του ιού και τα ανησυχητικά επίπεδα της αδράνειας. Έτσι καταλήξαμε στην αποτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί πανδημία», δήλωσε.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι περισσότεροι από 22.000 οι άνθρωποι (συγκεκριμένα 22.307), που έχουν μολυνθεί στην Ευρώπη. Οι νεκροί στη Γηραία Ήπειρο είναι πλέον 930.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 4.500, ενώ τα κρούσματα είναι περισσότερα από 122.000.