Δεν πείθονται οι πολίτες από το «τέλος των μνημονίων», καθώς οι εννέα στους δέκα συμμετέχοντες σε δημοσκόπηση της Metron Analysis, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ αναμένουν ότι οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια λόγω των συμφωνιών που έχει ήδη υπογράψει η χώρα μας.

Ακόμη, οι πολίτες αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την «έξοδο από τα μνημόνια», την οποία μόλις το 30% τη θεωρεί θετική, ενώ το 41% την χαρακτηρίζει ουδέτερη και το 25% αρνητική.

Ο συνδυασμός των παραπάνω ίσως να εξηγεί ότι η γενικότερη αίσθηση για την πορεία της χώρας παραμένει αρνητική, αφού το 67% θεωρεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Η απογοήτευση είναι ιδιαίτερα έντονη ακόμα και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ καθώς μόνο 5 στους 10 εκτιμούν ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

Πιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Γεωργοί (74%) φοιτητές (70%), οι Νοικοκυρές (71%). Αντίθετα πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, που θεωρούν σε ποσοστό 40% πως η χώρα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Αντίστοιχη άποψη εκφράζει μόλις το 24% των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις, οι πολίτες, στη συντηρητική πλειοψηφία, περιμένουν έναν ενεργό ρόλο του κράτους στη συμβολή διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, καθώς το 72% στηρίζει την τριμερή διαπραγμάτευση κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων.

Το 47% θεωρεί ότι η αναβαθμισμένη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων (οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών) στον καθορισμό ζητημάτων της παραγωγής και της αγοράς εργασίας θα συμβάλλει θετικά.

Κοινή είναι η άποψη υπέρ της αναγκαιότητας συνάντησης του ίδιου του Πρωθυπουργού με τις οργανώσεις των εργαζομένων. Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα, το 83% ζητεί να υπάρξει συνεργασία του κ. Τσίπρα με τη ΓΣΕΕ για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων στην αγορά εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 85% (άνω του μέσου όρου) προτρέπουν τον πρωθυπουργό σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Ενδιαφέρον έχουν οι λόγοι για τους οποίους οι ερωτώμενοι εκτιμούν ότι μέχρι τώρα ο Πρωθυπουργός δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα για συνάντηση με τη ΓΣΕΕ. Η σχετική πλειοψηφία των ερωτωμένων (αθροιστικά 30%) θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός αποφεύγει να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων γιατί δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων ή δεν του το επιτρέπουν οι εταίροι μας.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η ταυτότητα διενεργήθηκε τηλεφωνικά από την Metron Analysis για λογαριασμό της ΓΣΕΕ το διάστημα από 28 έως 30 Αυγούστου. Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.003 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.