Αρχική ΟΑΕΔ ΔΥΠΑ: Το 91% των προγραμμάτων έχει πληρωθεί

ΔΥΠΑ: Το 91% των προγραμμάτων έχει πληρωθεί

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απαντήσεις για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των προγραμμάτων κατάρτισης έδωσε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης στην «Κοινωνία Ώρα Mega».

«Το ΛΑΕΚ είναι ένα πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων όχι ανέργων. Δεν είναι ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, χρηματοδοτείται από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και το διαχειρίζονται οι κοινωνικοί εταίροι μαζί με τον ΟΑΕΔ. Είναι ένα πρόγραμμα που δεν είναι πλήρους ευθύνης του ΟΑΕΔ. Το ΛΑΕΚ είναι ένα πολύ δύσκολο, δαιδαλώδες πρόγραμμα το οποίο δεν είναι σωστά σχεδιασμένο και εδώ και χρόνια έχει προβλήματα. Το 91% των προγραμμάτων μέχρι στιγμής έχει πληρωθεί», είπε αρχικά ο κ. Πρωτοψάλτης.

«Έχουν υλοποιηθεί γύρω στα 5.000 προγράμματα και για τα 4.649 έχουν υποβάλει δικαιολογητικά για αποπληρωμή οι φορείς και από αυτά που ελέγξαμε ότι όλα είναι σωστά, έχουν πληρωθεί 4.240, δηλαδή το 91% των προγραμμάτων της τελευταίας 3ετίας. Πρέπει να μας υποβάλουν τα δικαιολογητικά οι φορείς για να δούμε πόσοι έχουν πληρωθεί και πόσοι περιμένουν», συμπλήρωσε.

«Επειδή πρόκειται για δημόσιο χρήμα, προφανώς δεν μπορεί ο υπάλληλος του ΟΑΕΔ να εκταμιεύσει δημόσιο χρήμα χωρίς δικαιολογητικά από τα ΚΕΚ. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε εμείς κάποιον ιδιωτικό φορέα χωρίς να έχει υποβάλει δικαιολογητικά. Οι φορείς δεν κάνουν αιτήσεις αποπληρωμής και έτσι δεν μπορούν να πληρωθούν οι συμμετέχοντες», δήλωσε.