Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

ΔΥΠΑ: Πως λειτουργεί η πλατφόρμα «JOBmatch» για εργασία σε τουρισμό και εστίαση

Σε λειτουργία βρίσκεται η νέα δωρεάν εφαρμογή και πλατφόρμα της ΔΥΠΑ, «JOBmatch», η οποία συνδέει τις επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν δουλειά στις συγκεκριμένες ειδικότητες.

Μέχρι στιγμής πάνω από 5.000 πολίτες και 1.000 επιχειρήσεις έχουν κάνει εγγραφή στην πλατφόρμα, ενώ έχουν γίνει πάνω από 3.000 «ματσαρίσματα».

Η ΔΥΠΑ επιδιώκει μέσω του «JOBmatch» να βοηθήσει τόσο τους εργοδότες όσο και τους εργαζόμενους να συναντηθούν.

Πλατφόρμα JOBmatch της ΔΥΠΑ: Άμεση εύρεση εργασίας σε τουρισμό και εστίαση  • Η Άποψη

Ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Σπύρος Πρωτοψάλτης, ανέφερε πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα JOBmatch για άμεση εύρεση εργασίας σε τουρισμό και εστίαση, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στους επιχειρηματίες του κλάδου του τουρισμού, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «συναγωνίζονται για τους ίδιους εργαζόμενους, άρα θα πρέπει να προσφέρουν πιο ελκυστικά πακέτα, να τους προσελκύουν».

«Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο τουρισμός. Προφανώς έχει αυξηθεί πολύ και η ζήτηση για εργαζόμενους και το ζητούμενο είναι ο τουριστικός κλάδος να γίνει πιο ανταγωνιστικός, να μπορέσει να προσελκύσει εργαζόμενους νέους στον κλάδο.

Ως Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, προφανώς έχουμε ευθύνη να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας αφενός οι επιχειρήσεις να βρουν προσωπικό και αφετέρου οι άνεργοι και όσοι εργαζόμενοι θέλουν να αλλάξουν δουλειά να βρουν τη θέση που τους ενδιαφέρει στον κλάδο», τόνισε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Επίσης, είπε ότι «υπάρχει το εποχικό επίδομα, το οποίο με τέσσερις μήνες εργασίας παίρνεις τρεις μήνες και πέντε ημέρες επίδομα. Δηλαδή να καταλάβουμε με 100 μέρες εργασίας παίρνεις 80 μέρες επίδομα ανεργίας. Αυτή είναι η πολιτική μας.

Μάλιστα, έχουμε ρεκόρ ανθρώπων που το λαμβάνουν αυτό το επίδομα. Είναι πάνω από 175.000 αυτοί που λαμβάνουν τέτοιου είδους επίδομα και είναι κάτι το οποίο στηρίζει τον κλάδο, είναι διαφορετικό από την υπόλοιπη επιδότηση της ανεργίας. Το θέμα δεν είναι μόνο τα επιδόματα, είναι πολυπαραγοντικό.

Οι μισθοί, οι συνθήκες. Χρειάζεται και διεύρυνση της τουριστικής σεζόν και να δουλεύουν περισσότερους μήνες, αλλά και τους μήνες που δεν δουλεύουν στον τουρισμό υπάρχουν άλλες κενές θέσεις σε άλλους τομείς. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις μάς λένε ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι το χειμώνα όταν ψάχνουν για εργαζόμενους δεν πάνε επειδή παίρνουν το επίδομα το εποχικό».

«Η εξίσωση για να λυθεί δεν είναι απλή. Αυτό το οποίο εμείς πρέπει να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τις δύο πλευρές να συναντηθούν, την προσφορά και τη ζήτηση. Και αυτό κάνει και το νέο εργαλείο που βγάλαμε την περασμένη Δευτέρα.

Λέγεται JOBmatch, είναι μία νέα υπηρεσία, ένα ψηφιακό εργαλείο, μία πλατφόρμα και εφαρμογή, το οποίο τι κάνει; Αν είσαι εργοδότης περιγράφεις ποιον ψάχνεις. Άμα είσαι κάποιος που αναζητά δουλειά, περιγράφεις τι δουλειά ψάχνεις και αν τα δύο ταιριάζουν, η εφαρμογή σας “ματσάρει”.

Από τη Δευτέρα πάνω από 5.000 πολίτες έχουν μπει και έχουν γραφτεί, πάνω από χίλιες επιχειρήσεις έχουν μπει και έχουν γραφτεί ενώ πάνω από 3.000 “ματσαρίσματα” έχουν γίνει. Αυτό τι σημαίνει; Ότι ειδοποιείται ο εργαζόμενος ότι μία επιχείρηση σ’ έχει επιλέξει και μετά κανονίζουν μεταξύ τους συνέντευξη.

Όλα αυτά είναι αδιαμεσολάβητα. Δεν παίζει ρόλο η ΔΥΠΑ, απλώς δίνει αυτό το νέο εργαλείο το οποίο από ότι βλέπετε από τις πρώτες μέρες έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση, γιατί ακριβώς βοηθάει τους δύο να βρεθούν», προσέθεσε.

Πλέον ο εργαζόμενος αφού κατεβάσει την εφαρμογή JOBmatch από το App Store ή το Play Store και ολοκληρώσει το προφίλ του, μπορεί να διαμορφώσει με τη χρήση φίλτρων τις επιλογές του, όπως: τι επαγγέλματα θέλει και μπορεί να κάνει, σε ποιο ωράριο, σε ποια περιοχή σε τι εύρος μισθού. Ταυτόχρονα οι εργοδότες μπορούν να δημιουργήσουν το επαγγελματικό τους προφίλ και να κάνουν ΑΜΕΣΑ match με τον εργαζόμενο στην θέση εργασίας που έχουν ανοίξει, βάσει της περιοχής της επιχείρησής τους, του εύρους μισθού και της αξιολόγησης τους.

Σημειώνεται ότι η χρήση της πλατφόρμας για τις επιχειρήσεις λειτουργεί αποκλειστικά μέσω browser. Μπορούν να κάνουν είσοδο και εγγραφή μέσω browser από σταθερό υπολογιστή, tablet ή smartphone και η πλατφόρμα λειτουργεί από όλους τους browser (Chrome, Firefox, Safari, Edge, κ.λπ.).

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Νέα Δημοκρατία: «Ο Κασσελάκης ομολογεί ότι επί μήνες κορόιδευε τους πολίτες»

Με αφορμή την ανάρτηση του κ.Κασσελάκη στα μέσα κοινωνικής...

Στενεύουν τα περιθώρια για την επανεκλογή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Σύμφωνα με το Politico, οι φιλελεύθεροι της ΕΕ καταρρέουν και...

Κινεζικός πύραυλος έπεσε πάνω σε σπίτια μετά την εκτόξευση του (βίντεο)

Ο πύραυλος έθεσε σε τροχιά ένα τηλεσκόπιο ακτίνων X...

Ποιες είναι οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας

Μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπου η αποχή έφτασε το...

Ενημερωτικό Δελτίο

Νέο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» στα σκαριά με πλυντήρια και φούρνους

Ένας νέος κύκλος επιδοτήσεων για ηλεκτρικές συσκευές μέσω της πλατφόρμας «Αλλάζω Συσκευή» βρίσκεται στα «σκαριά» από το αρμόδιο Υπουργείον για την  την αγορά ηλεκτρικών...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας επιτυχόντων ΑΣΕΠ στο Υπ. Παιδείας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών θα κάνει την ερχόμενη Τρίτη 25 Ιουνίου, στις 10 το πρωί, ο Σύλλογος Επιτυχόντων του Πρώτου Πανελλήνιου...

ΑΣΕΠ: Ψηφιακά εργαλεία για την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα

Ψηφιακά εργαλεία επιστρατεύει το υπουργείο Εσωτερικών στη μάχη για την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ. Τον τελευταίο καιρό έχει ενταθεί η...

Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα κοινωνικού τουρισμού με ρεκόρ συμμετοχών

Αναρτήθηκαν σήμερα, Σάββατο 22 Ιουνίου, οι προσωρινοί πίνακες Δικαιούχων, ωφελουμένων και αποκλειομένων του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2024-2025 της ΔΥΠΑ στον ιστότοπο www.dypa.gov.gr Οι προσωρινοί πίνακες δικαιούχων αφορούν...