Αρχική ΟΑΕΔ ΔΥΠΑ: Γυναίκες το 75% στους καταρτιζόμενους ανέργους

ΔΥΠΑ: Γυναίκες το 75% στους καταρτιζόμενους ανέργους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την άνοιξη θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κατάρτισης των 125.000 ανέργων που είναι στην πλειοψηφία τους γυναίκες 30-45 ετών οι οποίες δούλευαν ως υπάλληλοι γραφείου, στις υπηρεσίες η στο εμπόριο.

Στόχος τους είναι να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες προκειμένου να «κυνηγήσουν» μια καλύτερη θέση στην αγορά εργασίας που προτιμά ένα γνώστη του ηλεκτρονικού εμπορίου και του ψηφιακό μάρκετινγκ από τον απλό υπάλληλο.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αιτήσεων για το πρόγραμμα κατάρτισης 150.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που επίσης έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης πριν το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζουμε ότι το επίδομα για τους ανέργους είναι 1.000 ευρώ και για τους εργαζόμενους 400.

Τα στατιστικά των καταρτιζόμενων
Σύμφωνα με την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων των καταρτιζόμενων ανέργων το 75% των καταρτιζόμενων είναι γυναίκες και το 25% άνδρες, ενώ σχεδόν οι μισοί (47%) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών.

Το επίπεδο εκπαίδευσης διανέμεται σε ποσοστό 61% έως απόφοιτοι Λυκείου και 38% μεταδευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όσον αφορά την γεωγραφική κατανομή, το 44% είναι κάτοικοι Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και ακολουθεί η Θεσσαλία με 12% και η Δυτική Ελλάδα επίσης με 12%.

Πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι είναι επαγγελματίες και υπάλληλοι γραφείου (26% και 25% αντίστοιχα), ενώ 22% προέρχονται από την παροχή υπηρεσιών και τις πωλήσεις.

Τι επιλέγουν οι άνεργοι
Μέχρι στιγμής, το 80% των ανέργων έχει επιλέξει μαθήματα στις ψηφιακές δεξιότητες και το 20% στις πράσινες δεξιότητες.

Η υψηλότερη συμμετοχή καταγράφεται στα μαθήματα σχετικά με τις «Βασικές Ψηφιακές Δεξιότητες και Εφαρμογές Γραφείου», ενώ δεύτερη επιλογή αποτελούν τα μαθήματα σχετικά με το «Ηλεκτρονικό Εμπόριο και Ψηφιακό Μάρκετινγκ» και ακολουθούν τα μαθήματα στην «Κυκλική Οικονομία», «Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας» και «Επιχειρηματικές Δεξιότητες για Εκμετάλλευση των Πράσινων Ευκαιριών».

Στα άτομα υποχρεωτικής εκπαίδευσης παρατηρείται μεγαλύτερο ποσοστό προτίμησης για κατάρτιση σε «Πράσινες δεξιότητες», ενώ οι προτιμήσεις ανά ηλικιακή ομάδα είναι ταυτόσημες για τα δύο φύλα και το ενδιαφέρον για τις «πράσινες δεξιότητες» αυξάνεται με την ηλικία.