Αρχική Οικονομία Αντίστροφη μέτρηση για τα αυθαίρετα – Δύο μήνες παράταση για την τακτοποίηση...

Αντίστροφη μέτρηση για τα αυθαίρετα – Δύο μήνες παράταση για την τακτοποίηση τους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τουλάχιστον δύο μήνες επιπλέον θα έχουν στην διάθεσή τους οι πολίτες για να τακτοποιήσουν με τις μεγαλύτερες δυνατές εκπτώσεις τα αυθαίρετά τους. Παράλληλα, μειώνονται σημαντικά τα πρόστιμα για την νομιμοποίηση ισόγειων αποθηκών, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί και η υπουργική απόφαση για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας των κτιρίων.

Βλέποντας ότι η ανταπόκριση του κόσμου στο νέο νόμο είναι πολύ μικρότερη του αναμενομένου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά σε αλλαγές, που θα καταστήσουν ακόμα πιο ευνοϊκή την υπαγωγή πολεοδομικών αυθαιρεσιών.

Με μια σειρά τροπολογιών, οι οποίες θα κατατεθούν σύντομα στο νομοσχέδιο για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που ετοιμάζεται για να εισαχθεί στη Βουλή, το υπουργείο αποφάσισε να δοθεί δίμηνη (ίσως και μεγαλύτερη) παράταση σε όσες προθεσμίες υπαγωγής συνδέονται με εκπτώσεις στα πρόστιμα. Ειδικότερα, ο 4495/17 προβλέπει σήμερα έκπτωση στο πρόστιμο τακτοποίησης κατά 20% εάν η αυθαίρετη κατασκευή υπαχθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Η προθεσμία αυτή εκπνέει στις 8 Απριλίου και καθώς ήδη έχει περάσει το πρώτο τρίμηνο, το υπουργείο θεωρεί ότι με την παράταση θα καταφέρει να προσελκύσει περισσότερους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να υποβάλλουν φάκελο τακτοποίησης και να ωφεληθούν των εκπτώσεων. Αντίστοιχα, θα δοθεί παράταση στην προθεσμία του δεύτερου εξαμήνου της ρύθμισης, που προβλέπει έκπτωση των προστίμων κατά 10%.

Επιπλέον, στη λίστα των παραβάσεων για τις οποίες ισχύει μειωτικός συντελεστής θα προστεθούν και οι αυθαίρετες ισόγειες αποθήκες. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι πόσο θα μειωθεί το πρόστιμο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα ισχύσει ότι και για τα υπόγεια, δηλαδή έκπτωση 50%. Στις τροπολογίες θα προβλέπεται επίσης πως οι αυθαίρετοι χώροι που έχουν νομιμοποιηθεί και από προηγούμενους νόμους, θα μπορούν στο εξής να αλλάξουν και χρήση.

Πέρα από αυτό, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί και η υπουργική απόφαση για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας των κτιρίων, που είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι. Ο νέος νόμος προβλέπει έκπτωση 10% στο πρόστιμο νομιμοποίησης αυθαιρέτου εφόσον υποβληθεί η μελέτη στατικής επάρκειας ταυτόχρονα με τη δήλωση υπαγωγής. Μάλιστα, εάν για την υπαγωγή αυθαίρετων ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες εργασίες στατικής ενίσχυσης, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται κατά 60% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 3, κατά 50% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2 και κατά 30% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1. Από την άλλη, ο ιδιοκτήτης επιβαρύνεται με ένα σημαντικό ποσό για την διενέργεια της μελέτης.