Αρχική Ελλάδα Δυνατότητα εξαγοράς εκτάσεων μέσα σε περιοχές Natura 2000

Δυνατότητα εξαγοράς εκτάσεων μέσα σε περιοχές Natura 2000

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την δυνατότητα εξαγοράς εκχερσωμένων εκτάσεων μέσα σε περιοχές Natura 2000 δίνει στους πολίτες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για δασικές εκτάσεις που είχαν εκχερσωθεί και καλλιεργούνταν επί σειρά ετών πριν συμπεριληφθούν στις ευρύτερες περιοχές του δικτύου Natura 2000. Οι αγρότες αυτοί θα μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων που ισχύουν για την εξαγορά εκτάσεων στις περιοχές, όπου αναρτήθηκαν ή θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες. Οι εκχερσωμένες γεωργικές εκτάσεις θα εξαγοράζονται κατ’ εξαίρεση των αυστηρών κανόνων προστασίας, που διέπουν τις περιοχές Natura 2000 και στις οποίες απαγορεύεται ουσιαστικά οποιαδήποτε δραστηριότητα.

«H αξιοποίηση των αιτήσεων εξαγοράς που γίνονται εντός των περιοχών Natura, ισχύουν σε περίπτωση που δεν υπάρχει σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και σε περίπτωση που η γεωργική εκμετάλλευση έχει ξεκινήσει πριν από την ένταξη της περιοχής στο Δίκτυο Νatura» εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης και Προστατευόμενων Περιοχών. Το σκεπτικό του υπουργείου είναι ότι από τη στιγμή που σε όλη την υπόλοιπη χώρα οι αγρότες έχουν την δυνατότητα να εξαγοράσουν εκτάσεις και να συνεχίσουν να τις καλλιεργούν, θα πρέπει το συγκεκριμένο εργαλείο να παρασχεθεί και για εκτάσεις που καλλιεργούνταν επί σειρά ετών και μεταγενέστερα συμπεριλήφθησαν στις ευρύτερες περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Με το σχέδιο νόμου ρυθμίζεται η χωρική αρμοδιότητα των Φορέων στις 445 από τις 446 περιοχές του δικτύου Natura 2000 της χώρας. Δημιουργούνται οκτώ νέοι Φορείς, που θα καλύψουν τις εξής γεωγραφικές ενότητες: Βόρας – Πάικο – Βέρμιο, Δυτική Μακεδονία, Κορινθιακός Κόλπος, Εύβοια, Νότια Πελοπόννησος – Κύθηρα, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο και Κεντρική και Ανατολική Κρήτη. Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, το προσεχές διάστημα ξεκινά η εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών που θα συνοδεύονται από σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για τις χρήσεις γης και Σχέδια Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών. “Οριοθετούμε τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας, τις μετατρέπουμε σε αναπτυξιακό εργαλείο και δημιουργούμε εν τέλει Φορείς στους οποίους συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό η τοπική κοινωνία, ενισχύοντας την τοπική οικονομία» τόνισε.

Όσον αφορά στους 360 εργαζόμενους των Φορέων, θα υπογράψουν φέτος 8μηνες συμβάσεις, ενώ το 2019 θα γίνει προκήρυξη θέσεων αορίστου χρόνου. Μέσω του νομοσχεδίου προβλέπεται ο προγραμματισμός και η αξιολόγηση των Φορέων και του προσωπικού, ενώ στα 7μελή Διοικητικά Συμβούλια των ΦΔΠΠ θα υπάρχουν 4 μέλη από τις τοπικές κοινωνίες.