Αρχική Υπουργεία Δραγασάκης: Έχουμε σχέδιο, όραμα, την ιστορία με το μέρος μας και θα...

Δραγασάκης: Έχουμε σχέδιο, όραμα, την ιστορία με το μέρος μας και θα κερδίσουμε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε οξείς τόνους εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά της ΝΔ και του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη, μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Αντέκρουσε τα επιχειρήματα περί αχρείαστου τρίτου μνημονίου και κακής συμφωνίας με το χρέος μιλώντας για θράσος της ΝΔ.

Με αναφορά δε και στο Μακεδονικό στην αρχή της ομιλίας του κατηγόρησε την Αντιπολίτευση ότι «ψαρεύετε σε θολά νερά που μόνο φίδια κρύβουν. Αυτοί που επικαλείσθε ότι διαδηλώνουν υπέρ της Μακεδονίας είναι αυτοί που φώναζαν το σύνθημα ‘αλήτες, προδότες πολιτικοί’».

Θυμίζοντας δε τις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα τόνισε «εγκαλείτε την κυβέρνηση για την εφαρμογή μιας πολιτικής που είχε εξαγγείλει και δεσμευτεί για αυτή;»

Επικεντρώνοντας την ομιλία του στο θέμα της οικονομίας που είναι και το ζήτημα της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια, ο κ. Δραγασάκης, αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ απέναντι στο τέλος του προγράμματος και τη συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους είπε «απέτυχαν σε ό,τι επιχείρησαν, διαψεύστηκαν σε όσα είπαν».

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης είπε ότι η έξοδος από τα μνημόνια, συνιστά ευκαιρία για τη χώρα «ευκαιρία που δεν αφορά το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ή την κυβέρνηση, αλλά είναι ευκαιρία που αφορά συνολικά την κοινωνία και τον ελληνικό λαό» και γι΄αυτό θα έπρεπε να συζητούν σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις.

«Εμείς δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον που θα αφορά τους πάντες. Και αυτή είναι η αξία αυτής της κυβέρνησης, ότι δημιουργεί ένα κοινό αγαθό. Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης προσανατολίστηκε σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν μιζεραμπιλισμό…» σχολίασε ο Γιάννης Δραγασάκης την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ας το πάρουν επιτέλους κάποιοι απόφαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το νέο που βγήκε μέσα από την κρίση. Είναι νέα πολιτική δύναμη της αριστεράς η οποία αναδείχθηκε και παρά τα προβλήματα, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εμείς έχουμε σχέδιο, έχουμε στρατηγική, έχουμε προτάσεις, έχουμε την ιστορία με το μέρος μας. Γι΄αυτό τελικά θα κερδίσουμε» είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Το τρίτο πρόγραμμα, ο εκβιασμός, η χρεοκοπία

Σχολιάζοντας τη θέση του προέδρου της ΝΔ ότι το 2015 είχαμε ένα «αχρείαστο τρίτο μνημόνιο» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατήγγειλε πως υπήρξε σχεδιασμός από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για χρεοκοπία στο πλαίσιο της «αριστερής παρένθεσης».

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για αχρείαστο μνημόνιο. Γιατί ήταν αχρείαστο; Είχε τελειώσει το προηγούμενο μνημόνιο; Το 2ο μνημόνιο είχε τελειώσει; Η 5η αξιολόγηση είχε τελειώσει; Είχαμε πάρει δόση; Είχε γίνει εκταμίευση από τις ευρωεκλογές και μετά;»

» Μας λέει το καταπληκτικό ότι αν έμεναν, θα τελείωνε το μνημόνιο. Μα πείτε μας τι κάνατε ως κυβέρνηση και μην μας λέτε τι θα κάνατε. Αν μένατε μπορεί να είχαμε άλλα 5 μνημόνια» είπε ο υπουργός Οικονομίας.

Οι πολίτες, πρόσθεσε, θυμούνται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια χώρα σε αδιέξοδο, μια κοινωνία σε κατάρρευση, ένα κράτος μετέωρο, που το 2ο μνημόνιο δεν είχε ολοκληρωθεί, το κράτος χρωστούσε και έπρεπε να πληρωθούν από το 2015 μέχρι το 2019 ποσά 80 δισ. ευρώ και δεν υπήρχε συμφωνία χρηματοδότησης, το πρόγραμμα είχε λήξει και είχε λάβει μια τεχνητή παράταση μέχρι 27 Φεβρουαρίου 2015.

«Τα ξεχάσατε αυτά; Ξεχάσατε την παγίδα που στήσατε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά ήταν παγίδα για τη χώρα; Ξεχάσατε ότι είχατε σχεδιάσει κάτι που προέβλεπε ότι την 1η Μαρτίου 2015, έπρεπε να χρεοκοπήσουμε, διότι έληγε η συμφωνία, δεν υπήρχε χρηματοδότηση και έτρεχαν οι υποχρεώσεις; ‘Αρα δεν υπήρχε ολοκληρωμένο μνημόνιο, υπήρχαν τεράστιες υποχρεώσεις χωρίς δανειακή σύμβαση για να μπορούμε να τις καλύψουμε και υπήρχαν υποχρεώσεις, δαπάνες που έπρεπε να γίνουν, χωρίς όμως να υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα.»

» Στις 20 Φεβρουαρίου 2015 στο ταμείο το κράτους υπήρχαν -425 εκατομμύρια ευρώ. Μείον! Δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις αν δεν υπογράφαμε τη συμφωνία. Αυτή ήταν η κληρονομιά. Αυτά μας παραδώσατε και έχετε το θράσος να μιλάτε για κόστος του 2015. Στήσατε έναν εκβιασμό για να αποτρέψετε την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια να οδηγήσετε σε πρόωρη πτώση της κυβέρνησης και την καταστροφή της χώρας» ανέφερε για το δραματικό σκηνικό του 2015 και κατάθεσε τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την περίοδο πριν τις εκλογές του 2015 και δημοσιεύματα για μυστική σύσκεψη στην ΤτΕ για τα ταμειακά διαθέσιμα.

«Εμείς υπογράψαμε μνημόνιο υπό τις συνθήκες αυτές και το τελειώσαμε το μνημόνιο αυτό. Εσείς υπογράψατε δύο μνημόνια και δεν τελειώσατε κανένα μνημόνιο και δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το που θα είχε καταλήξει αυτή η χώρα αν μένατε στην κυβέρνηση» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «σήμερα ζούμε το τέλος αυτής της εφιαλτικής περιόδου για τη χώρα».

Αν υπήρχε το αναγκαίο πολιτικό θάρρος θα παραδεχόσασταν όλοι ότι μπήκε τέλος στα μνημόνια, γεγονός σημαντικό γιατί δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε αυτονόητο οτι θα συνέβαινε, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Εθνική ευκαιρία η έξοδος από τα μνημόνια

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στην έξοδο από το πρόγραμμα μιλώντας για εθνική ευκαιρία, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να αρνείται ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπιστούν, αλλά έχουμε και «τις προϋποθέσεις να τα αντιμετωπίσουμε».

Επετεύχθη λειτουργική λύση για το χρέος και ασφαλής έξοδος αφού η χώρα θωρακίζεται απέναντι σε έκτακτες περιπτώσεις και εξωγενείς κινδύνους. Δεν υπήρξε κούρεμα χρέους, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει για μία μόνο χώρα, τόνισε ο κ. Δραγασάκης, επαναλαμβάνοντας ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για μια τέτοια λύση που πρέπει όμως να είναι πανευρωπαϊκή.

Σε ότι αφορά δε το μαξιλάρι κεφαλαίων μίλησε για ποσό ύψους πάνω από 50 δισ. ευρώ, με το οποίο καλύπτονται οι ανάγκες της χώρας για μια τετραετία. Μίλησε δε για δυνατότητα επαναγοράς «ακριβού χρέους» με τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν από τις εξόδους στις αγορές.

Ο κ. Δραγασάκης έδωσε έμφαση και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για μόνιμα, εφεξής, μέτρα ανακούφισης από το λεγόμενο «δημοσιονομικό χώρο» και υπάρχουν και δυνατότητες αλλαγής πολιτικής και στη φορολογία, και στις κοινωνικές δαπάνες.

«Η οικονομία μπήκε σε τροχιά ανάκαμψης σταθερής και βιώσιμης, αντί για αύξηση ανεργίας έχουμε μείωση και στο κοινωνικό κράτος αντί για μείωση δαπανών έχουν ξεκινήσει μικρές, έστω, αυξήσεις» πρόσθεσε, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι η ανεργία στο 20% και η μείωση της φτώχειας κατά 2% δεν μπορεί κανείς να είναι ευχαριστημένος. Ωστόσο, εξέφρασε μια αισιοδοξία για το μέλλον εξηγώντας ότι οι μειώσεις αυτές κατέστη με προσπάθεια εφικτό να σημειωθούν σε συνθήκες σχεδόν στασιμότητας, οπότε με την ενίσχυση της ανάπτυξης η αύξηση της απασχόλησης θα είναι πιο έντονη.

Η έξοδος από το μνημόνιο φέρνει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση πολιτικών, αλλά και περισσότερες ευθύνες, τόνισε ο κ. Δραγασάκης, εξηγώντας ότι πλέον πρέπει να αναμετρηθούμε με τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, που σχετίζονται με ταυτοτικά στοιχεία του καπιταλισμού.

Ανέφερε επίσης ότι την ίδια ώρα λύνονται εκκρεμότητες του παρελθόντος όπως το Μακεδονικό, οι σχέσεις με την Αλβανία.

«Θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε, να λύσουμε, με όρους εθνικού συμφέροντος όλες τις εκκρεμότητες ώστε να δημιουργηθούν στη περιοχή συνθήκες ευρύτερης σταθερότητας και ευρύτερης συνεργασίας και ανάπτυξης» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι αυτά τα τρία χρόνια δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, «αυτό το παράξενο κόμμα της Αριστεράς να αναδειχθεί σε βασικό πόλο, σε εγγυητή της δημοκρατίας, του αγώνα για τις προοδευτικές αλλαγές και ένα παράδειγμα αριστερού κόμματος που θέλει να κυβερνά χωρίς να ενσωματώνεται στο σύστημα».