Αρχική Υπουργεία Δραγασάκης: Απολύτως εφικτή η έξοδος στις αγορές με τα σημερινά δεδομένα

Δραγασάκης: Απολύτως εφικτή η έξοδος στις αγορές με τα σημερινά δεδομένα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρει ότι «με τα σημερινά δεδομένα η έξοδος στις αγορές φαίνεται να είναι απολύτως εφικτή», αλλά επειδή δεν μπορεί να αποκλειστούν «αναταράξεις ή νέες κρίσεις στο μέλλον», σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς «δημιουργούμε ένα ταμείο σταθερότητας μέσω ταμειακών αποθεμάτων (cash buffers) το οποίο θα λειτουργήσει ως δανειστής ύστατης ανάγκης εάν χρειαστεί».

Στην ίδια κατεύθυνση θωράκισης έναντι ενδεχόμενων υφεσιακών επεισοδίων ή εξωγενών σοκ στο μέλλον, ο κ. Δραγασάκης σημειώνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μέσω και της διαπραγμάτευσης για το χρέος «τη μετατροπή των μεταβλητών επιτοκίων σε σταθερά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των δανείων, καθώς και τη διαμόρφωση της “ρήτρας ανάπτυξης”».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει ότι η διαπραγμάτευση για τη μεταμνημονιακή εποχή αφορά το πλαίσιο «μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας που είναι αναγκαία και στο εσωτερικό» και προτάσσει ως πρώτο καθήκον της κυβέρνησης την προετοιμασία του σχεδίου της «επόμενης ημέρας η οποία ήδη έχει αρχίσει».

«Ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας της χώρας είναι κρίσιμος διότι η έξοδος από μια κατάσταση χρεοκοπίας και η «απεξάρτηση» από τα μνημόνια και την επιτροπεία, όπως ιστορικά έχει αποδειχθεί, είναι καθήκον σύνθετο και απαιτητικό» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τονίζει την αναγκαιότητα αντιμετώπισης των αιτιών που «έβαλαν τη χώρα στο τούνελ», προσθέτοντας ότι πρέπει «να διαμορφώσουμε τελικά ένα νέο υπόδειγμα όχι μόνο ανάπτυξης, αλλά και διακυβέρνησης και σχέσεων κράτους-πολίτη».

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος που υπερασπίζεται το μοντέλο εξόδου στις αγορές μέσω πιστοληπτικής γραμμής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρει ότι «από τη στιγμή που δημιουργούμε επαρκή ταμειακά διαθέσιμα, η προληπτική γραμμή δεν είναι αναγκαία. Αντίθετα, προσθέτει κόστος διότι συνεπάγεται δεσμεύσεις, αβεβαιότητα διότι δεν έχει δοκιμαστεί και κινδύνους διότι αν κατά τη λήξη της υπάρξει κάποια κρίση ή δυσκολία πρόσβασης στις αγορές θα πρέπει να τη ζητήσουμε ξανά, με αμφίβολο το να υπάρξουν πρόθυμοι να μας την παράσχουν».

Ως προς την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι στην κοινωνία «υπάρχουν δυνάμεις που “θέλουν να πειστούν” και πρέπει να τις πείσουμε όχι μόνο για το έργο που υλοποιήσαμε σε δύσκολες μάλιστα συνθήκες, αλλά και για τις προοπτικές που μπορούμε να δώσουμε στη χώρα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λοιπόν τη δυνατότητα να ξαναγίνει πρώτο κόμμα» είπε ο κ. Δραγασάκης, εκτιμώντας, στη συνέχεια, ότι παρά ορισμένες προβλέψεις «δεν θα προκύψει παρατεταμένη πολιτική αστάθεια στις επόμενες εκλογές», αντίθετα «και πάλι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός «και στις πολιτικές συμμαχίες, αλλά χωρίς φορμαλισμό και σχηματοποίηση, εφόσον υπάρχει αντιστοίχιση κοινωνικού και πολιτικού» καθώς σταθερή του θέση είναι ότι «η ανασυγκρότηση της χώρας χρειάζεται μια ευρεία κοινωνική συμμαχία και η πολιτική εκπροσώπηση των επιμέρους τμημάτων της πρέπει να μένει ένα στοίχημα ανοιχτό στο μέλλον».

Ο κ. Δραγασάκης θεωρεί τα συλλαλητήρια μάλλον έκφραση της κοινωνικής ανάγκης «για δικαίωση και αποκατάσταση της συλλογικής αξιοπρέπειας μετά την οδυνηρή κρίση και την ταπεινωτική επιτροπεία» σημειώνοντας ότι κάποιοι προσπαθούν «να καπηλευθούν αυτή την ανάγκη ή να την εκτρέψουν σε έναν θορυβώδη αλλά παρωχημένο και επίπλαστο “πατριωτισμό”, καλλιεργώντας το “όραμα” μιας περίκλειστης Ελλάδας».

«Πρόκειται για τάσεις αναδίπλωσης σε εσωστρεφείς εθνικισμούς που εκδηλώνονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης προς τις οποίες υποχωρεί άτακτα και ο κ. Μητσοτάκης» προσθέτει.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί από τις εξελίξεις που μπορεί να «καταπιούν» και τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «κάθε επιστροφή στο παρελθόν, σε αποτυχημένες λογικές, αποτελεί έναν αναχρονισμό που μπορεί να αποβεί εθνικά επικίνδυνος».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει τη δικαίωσή της και τον σεβασμό των άλλων όχι στον δρόμο ενός δικού της αλυτρωτισμού, αλλά με την υπέρβαση όλων των αλυτρωτισμών και των εθνικισμών στην περιοχή με έναν πατριωτισμό ανοιχτών οριζόντων.

Θεωρώντας ότι αυτός ο πατριωτισμός εκφράζει σήμερα τα ευρύτερα κοινωνικά και εθνικά συμφέροντα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καταλήγει, αναφέροντας: «Ακριβώς γι’ αυτό χωρά ευρύ φάσμα δυνάμεων πέραν της αριστεράς που μπορεί να αποτελέσει το πλαίσιο μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας για την προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας και της ευρύτερης περιοχής».