Αρχική Οικονομία Δώρο Πάσχα: Λήγει η προθεσμία πληρωμής του – Τι να κάνετε εάν...

Δώρο Πάσχα: Λήγει η προθεσμία πληρωμής του – Τι να κάνετε εάν δεν καταβληθεί

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το Πάσχα (φέτος πέφτει στις 16 Απριλίου). Κάτι που σημαίνει πως πλησιάζει και η ώρα της καταβολής του Δώρου Πάσχα στους λογαριασμούς όλων των δικαιούχων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

To Δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες σε όλους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, κάτι που σημαίνει ότι φέτος η καταβολή του τοποθετείται χρονικά μέχρι τις 12 Απριλίου.

Σημειώνεται πως δικαιούχοι του δώρου είναι όλοι οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που εργάστηκαν από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα 2023
Το δώρο Πάσχα αντιστοιχεί σε μισό μηνιαίο μισθό (για όσους αμείβονται με μισθό) ή 15 ημερομίσθια (για εκείνους που αμείβονται με ημερομίσθια). Το δώρο σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δώρο του Πάσχα μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων, Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (kepea.gr).

Τι να κάνετε εάν δεν καταβληθεί το δώρο Πάσχα
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ για την καθυστέρηση καταβολής των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, επισύρονται ποινικές κυρώσεις, με βάση τις οποίες προβλέπεται με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και χρηματική ποινή της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού.

Σε περίπτωση που το Δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Πάσχα, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.