Αρχική Εργασιακά Δώρο Χριστουγέννων: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή –...

Δώρο Χριστουγέννων: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή – Πως θα το λάβουν

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το Δώρο Χριστουγέννων σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, σχεδιάζεται να καταβληθεί κανονικά, με το κράτος να πληρώνει ένα μερίδιο με βάση τον ονομαστικό μισθό και όχι την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει να προχωρήσει σε αυτή τη ρύθμιση δίνοντας κανονικά στους εργαζομένους ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων. Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ που τέθηκε σε αναστολή για τρεις μήνες θα πάρει δώρο Χριστουγέννων κανονικά τα 800 ευρώ ως εξής: ο εργοδότης θα καταβάλει τους 5 μήνες που αντιστοιχούν στο ποσό των 515 ευρώ και το κράτος θα καταβάλει το υπόλοιπο, δηλαδή 275 ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο, το κράτος θα πληρώσει ένα τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας με βάση τον ονομαστικό μισθό και όχι την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ή 800 ευρώ για τον Νοέμβριο.

Ο υπολογισμός του ποσού

Για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε, δηλαδή από 1η Μαΐου μέχρι 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με έναν (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Για όσους όμως από τους παραπάνω μισθωτούς η σχέση με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή την περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.