Αρχική Υγεία Δωρεάν self tests από σήμερα για όλους τους πολίτες από 18 έως...

Δωρεάν self tests από σήμερα για όλους τους πολίτες από 18 έως 30 ετών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Δωρεάν δύο self tests για τον κορονοϊό την εβδομάδα θα δικαιούνται από σήμερα, Δευτέρα 31 Μαΐου, όλοι οι πολίτες από 18 έως 30 ετών.

Ο κύκλος δικαιούχων των δωρεάν self tests διευρύνεται περαιτέρω, περιλαμβάνοντας πλέον και όλους τους πολίτες 18 έως 30 ετών. Με αυτή την προσθήκη στις ομάδες του πληθυσμού που ήδη λαμβάνουν δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ -δηλαδή τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα- οι δικαιούχοι ξεπερνούν, πλέον, τους 6,5 εκατομμύρια πολίτες.

Συνεπώς, αυτή την εβδομάδα, από τις 31 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, θα μπορούν να παραλαμβάνουν, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους, 2 self tests από τα φαρμακεία:

  • οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων
  • καθώς και όσοι συμπολίτες μας είναι από 18 έως 30 ετών (χωρίς υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στην πλατφόρμα εφόσον δεν εργάζονται ή δεν είναι φοιτητές/σπουδαστές).

Συνολικά, από τις 12 Απριλίου έως σήμερα έχουν διατεθεί από τα φαρμακεία 18.513.671 self tests σε 4.050.888 πολίτες και έχουν γίνει 12.515.855 ψηφιακές δηλώσεις στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, δηλαδή ένα ποσοστό 68% επι του συνόλου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, έως σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί χάρη στα self tests, με δεύτερο pcr ή rapid antigen test, 26.444 θετικά κρούσματα, ως επι το πλείστον σε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας που αν δεν γνώριζαν ότι νοσούν δεν θα είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα αυτοπεριορισμού αυξάνοντας τη μεταδοτικότητα του ιού. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις ημερήσιες αναφορές κρουσματων του ΕΟΔΥ, σχεδόν το 50% των ημερήσιων θετικών κρουσμάτων προέρχονται πλέον από self tests.

Πως θα γίνεται η προμήθεια

Οι κάτοχοι Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), του προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, ηλικίας 18 έως 30 ετών, δικαιούνται να λαμβάνουν δωρεάν 1 φορά την εβδομάδα δοκιμασία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον κορονοϊo.

Η προμήθεια του self test θα γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), του προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Π.Α.Μ.Κ.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Το self test διενεργείται κατ’ οίκον σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων και εφόσον τα πρόσωπα της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας δεν ανήκουν σε κάποια ομάδα, η οποία υποχρεώνεται σε δήλωση του αποτελέσματος του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν σχετική δήλωση.

Ποιοι έχουν υποχρέωση να δηλώσουν το αποτέλεσμα

Υποχρέωση να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ έχουν:

  • Οι μισθωτοί εργαζόμενοι
  • οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων

Ποιοι δεν έχουν υποχρέωση να δηλώσουν το αποτέλεσμα

Δεν έχουν υποχρέωση να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ:

  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες
  • Οι πολίτες 18-30 ετών που δεν είναι μαθητές, εκπαιδευτικοί ή μισθωτοί εργαζόμενοι

Τι ισχύει για εργαζόμενους

Συνεπώς οι εργαζόμενοι – μισθωτοί και επαγγελματίες – δεν μπορούν αυτή την εβδομάδα να προμηθευτούν δωρεάν self tests από τα φαρμακεία, καθώς είναι η ομάδα που προμηθεύτηκε δυο δωρεάν τεστ την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή από 24/5 έως και σήμερα 30/5.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν κάνει το ένα τεστ και έχουν ένα δεύτερο για την εβδομάδα που ξεκινά αύριο. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει προχωρήσει σε διευκρινίσεις για τα self test στον ιδιωτικό τομέα την εβδομάδα 31 Μαΐου – 6 Ιουνίου 2021.

Υπενθυμίζεται πως για την προηγούμενη εβδομάδα από 24.05.2021 έως 30.05.2021, οι εργαζόμενοι έπαιρναν 2 δωρεάν τεστ και μπορούσαν να υποβάλλονται και να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test οποιαδήποτε μέρα έως και τις 30.05.2021.

Αντίθετα για την ερχόμενη εβδομάδα από 31.05.2021 έως 06.06.2021, οι εργαζόμενοι υποβάλλονται και δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test, μετά την παρέλευση επταημέρου από τη διενέργεια του test της προηγούμενης εβδομάδας. Πλέον η δήλωση είναι υποχρεωτική έως και 24 ώρες πριν την λήξη του 7ημέρου που “τρέχει” από το προηγούμενο self test.

Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 (self-test) διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Παράλληλα, ο έλεγχος πρέπει να έχει διενεργηθεί έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ισχύσουν ταυτόχρονα και τα δυο κριτήρια: 

  • Η περίοδος ισχύος του κάθε self test ανέρχεται σε μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του
  • Ο έλεγχος πρέπει να επαναληφθεί έως και 24 ώρες πριν την λήξη του 7ημέρου που “τρέχει” από το προηγούμενο self test και την προσέλευση στη δουλειά