Αρχική Δήμοι Δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών από τον δήμο Θεσσαλονίκης

Δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών από τον δήμο Θεσσαλονίκης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εναν μικρό “Πύργο της Βαβέλ”, όπου ακούγονται λέξεις σε διάφορες γλώσσες, θυμίζει το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς σε κτίριο επί της οδού Εγνατίας 132 διοργανώνονται δωρεάν μαθήματα αγγλικής, τουρκικής, ρώσικης, ισπανικής, πορτογαλικής, ιταλικής, γερμανικής και αραβικής για ενήλικες, φοιτητές, ανέργους και επαγγελματίες.

Χαρακτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος από την πλευρά των δημοτών για τα συγκεκριμένα μαθήματα είναι πως την περασμένη σχολική περίοδο, από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τα τέλη Ιουνίου του 2018, οι ενήλικοι μαθητές που κάθισαν στα θρανία, προκειμένου να μάθουν την ξένη γλώσσα της αρεσκείας τους, αλλά και να κάνουν μαθήματα ιστορίας της Θεσσαλονίκης, για αρχάριους και προχωρημένους, “άγγιξαν” τους 1.200.

Μεγαλύτερη προσέλευση είχαν τα μαθήματα ρώσικης γλώσσας με αντικείμενο τον τουρισμό, εκεί όπου περίπου 400 ενήλικες, άνδρες και γυναίκες, θέλησαν να μάθουν να μιλούν και να γράφουν ρώσικα θεωρώντας πως θα τους ανοίξει ευκολότερο ένα “παράθυρο” στην ανεύρεση θέσεων εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα.

“Τα μαθήματα ξένων γλωσσών είναι μια ευκαιρία για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα επιπλέον εφόδιο στην ανεύρεση θέσεων εργασίας. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές είναι πολύ σημαντικό για κάποιους ανθρώπους να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και μάλιστα εντελώς δωρεάν” ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης.

Πέρα από τα ρωσικά, συνολικά 90 άνεργοι και φοιτητές παρακολούθησαν μαθήματα γερμανικής γλώσσας σε επίπεδο αρχαρίων και προχωρημένων, ενώ άλλοι τόσοι μαθήματα αγγλικών επιπέδου Lower με επίκεντρο την ορολογία σε θέματα υγείας. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν τμήματα ισπανικών, ιταλικών, πορτογαλικών για αρχάριους και προχωρημένους, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που επέλεξαν να μάθουν μία βαλκανική γλώσσα, όπως βουλγάρικα, τούρκικα και αλβανικά.

Στα μαθήματα που έγιναν κατά τη διάρκεια της χρονιάς ξεχώρισαν επίσης τα μαθήματα ιστορίας για τη Θεσσαλονίκη και για την ισπανική και λατινοαμερικανική κουλτούρα.

Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν την περσινή χρονιά για τις ξένες γλώσσες ξεπέρασαν τις 3.000, γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον των δημοτών, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος κ.Μπαρμπουνάκης. “Τα μαθήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών γίνονται επί σειρά ετών χάρη στην εθελοντική προσφορά των καθηγητών, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά κι επειδή η ζήτηση είναι μεγάλη τηρείται σειρά προτεραιότητας” τόνισε.

Αυτό το διάστημα τρέχουν ήδη οι αιτήσεις για όσους ενδιαφέρονται για μαθήματα αγγλικών, ιταλικών, ρώσικων, τουρκικών, αλβανικών που θα διαρκέσουν έως τα Χριστούγεννα του 2018. Η εκπαίδευση προσφέρεται δωρεάν χάρη στην εθελοντική προσφορά των καθηγητών, ενώ οι μαθητές βαρύνονται μόνο από την αγορά του εκπαιδευτικού υλικού.