Αρχική Οικονομία ΔΝΤ: Ο κορονοϊός μπορεί να εκτροχιάσει την παγκόσμια

ΔΝΤ: Ο κορονοϊός μπορεί να εκτροχιάσει την παγκόσμια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί πως η επιδημία του κορονοϊού, έχει ήδη επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, εάν εξαπλωθεί περισσότερο σε άλλες χώρες, θα μπορούσε να εκτροχιάσει την «ήδη εύθραυστη» ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος.

Το ΔΝΤ απαρίθμησε σειρά κινδύνων που απειλούν την παγκόσμια οικονομία, σε έγγραφο που προετοίμασε εν όψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20.

Μεταξύ των κινδύνων περιλαμβάνεται η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού και το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της έντασης στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, καθώς και φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι αξιωματούχοι των 20 περισσότερο ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών (G20) θα συναντηθούν στις 22 Φεβρουαρίου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, εν μέσω της εντεινόμενης αβεβαιότητας για τον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού, γνωστού ως COVID-19.

Το ΔΝΤ εμμένει προς το παρόν στην πρόβλεψη του Ιανουαρίου για ανάπτυξη 3,3% της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, από 2,9% το 2019 και έχοντας ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.

Είχε όμως προειδοποιήσει ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και απειλείται από καθοδικούς κινδύνους.

«Η ανάκαμψη θα μπορούσε να εκτροχιασθεί από απότομη άνοδο στο premium κινδύνου, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτηθεί από νέα κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ή μεγαλύτερη εξάπλωση του κορονοϊού», αναφέρει το ΔΝΤ.

Διαβάστε περισσότερα στο arthro.gr