Αρχική Οικονομία ΔΝΤ: Ίσως χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

ΔΝΤ: Ίσως χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τορπίλη κατά των ελληνικών τραπεζών εκτοξεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στη νέα έκθεσή του για το ελληνικό χρέος, η οποία επιμένει ότι, αν δεν μειωθούν δραστικά τα «κόκκινα» δάνεια, πιθανώς να χρειαστεί και νέα ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Μάλιστα, οι τεχνοκράτες του Ταμείου υποστηρίζουν ότι το ποσό που ενδέχεται να χρειαστεί μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 10 δισ. ευρώ και επισημαίνουν ότι τα χρήματα αυτά θα προστεθούν στο χρέος.

Την ίδια θέση είχαν διατυπώσει οι αναλυτές του ΔΝΤ και στην προηγούμενη αντίστοιχη έκθεση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της χώρας μας, τον περασμένο Μάιο. Τότε ο πήχης είχε μπει ακόμα ψηλότερα, καθώς τα στελέχη του Ταμείου ισχυρίζονταν ότι θα χρειάζονταν έως 20 δισ. ευρώ για την πρόσθετη κεφαλαιακή στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Στο μεταξύ, νέα πτώση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες εμφανίζεται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τον Δεκέμβριο του 2016. Το σύνολο των καταθέσεων έφθανε τα 121,4 δισ. ευρώ στο τέλος της περυσινής χρονιάς, έναντι 124,8 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι συγκρίσιμα, γιατί από τον Δεκέμβριο δεν περιλαμβάνονται στις καταθέσεις ιδιωτών οι καταθέσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και οι καταθέσεις του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ), οι οποίες λογίζονται μαζί με τις καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης.