Η Παλαιστινιακή Αρχή κατήγγειλε το μεσημέρι της Τετάρτης πυρά από ισραηλινές δυνάμεις κατά διπλωματών που επισκέπτονταν τη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στρατιώτες των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) φέρονται να πυροβόλησαν προειδοποιητικά στον αέρα στην πόλη Τζενίν.

Τα επίμαχα βίντεο, τα οποία δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, καταγράφουν δεκάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους και φωτορεπόρτερ, να βρίσκονται κοντά σε ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή.

Στρατιώτες φαίνονται να ανοίγουν πυρ στον αέρα μέσα από τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, ενώ η ομάδα σπεύδει να επιστρέψει στα οχήματά της.

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ενώ μέχρι στιγμής ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο για το συμβάν.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, η αντιπροσωπεία που βρισκόταν έξω από τον καταυλισμό αποτελούνταν από διπλωμάτες πολλών χωρών, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Ισπανία, η Ρωσία, χώρες της.

Λίγη ώρα μετά το περιστατικό, ο ισραηλινός στρατός (IDF) ζήτησε συγγνώμη για τους προειδοποιητικούς πυροβολισμούς που έριξε στη Τζενίν. Ωστόσο, ανέφερε πως η ομάδα των διπλωματών δεν ακολούθησε τη διαδρομή που είχε συμφωνηθεί κατά τον συντονισμό της επίσκεψης με τον στρατό.

«Κατά τον συντονισμό της εισόδου [στη Τζενίν], στα μέλη της αντιπροσωπείας δόθηκε μια εγκεκριμένη διαδρομή που τους ζητήθηκε να ακολουθήσουν, λόγω του ότι η περιοχή αποτελεί ζώνη ενεργών μαχών», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με τους IDF, η ομάδα «παρέκκλινε από τη διαδρομή και εισήλθε σε περιοχή όπου δεν είχε άδεια να βρίσκεται». Οι στρατιώτες που ήταν σταθμευμένοι εκεί πυροβόλησαν προειδοποιητικά στον αέρα, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές ή τραυματισμούς.

Όταν συνειδητοποίησε ότι η ομάδα που έφτασε στην απαγορευμένη περιοχή ήταν οι ξένοι διπλωμάτες, οι IDF ξεκίνησαν αμέσως έρευνα για το περιστατικό.

Επιπλέον, ο ταξίαρχος Hisham Ibrahim, επικεφαλής της Πολιτικής Διοίκησης — ενός οργάνου του Υπουργείου Άμυνας που υπάγεται στο COGAT (γραφείο του Ισραήλ για τον Συντονισμό των Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα παλαιστινιακά Εδάφη) — διέταξε τους αξιωματικούς της μονάδας να επικοινωνήσουν αμέσως με εκπροσώπους των εμπλεκόμενων χωρών. «Σύντομα θα έχει προσωπικές συνομιλίες με τους διπλωμάτες για να τους ενημερώσει για τα πορίσματα της αρχικής έρευνας», αναφέρει ο IDF.

«Ο IDF εκφράζει τη λύπη του για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε», προσθέτει.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις