Διπλή ρύθμιση με ευνοικούς όρους για χιλιάδες οφειλέτες προωθεί το υπουργείο Εργασίας, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων του κρατικού κορβανά, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με συνεχείς αποφάσεις του, το υπουργείο Εργασίας, συμπληρώνει σιγά-σιγά το πάζλ του νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα δίνει την ευκαιρία σε όσους έχουν χρέη προς τράπεζες, εφορία, ιδιώτες και ασφαλιστικά να επανέλθουν δυναμικά στην αγορά.

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπουργική απόφαση η οποία αποσαφινίζει τη μεθοδολογία και τα κριτήρια που θα προσδιορίζουν τον αριθμό και το ύψος των δόσεων, καθώς και τα κριτήρια για την διαμόρφωση θετικής ή όχι ψήφου του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, το οποίο θα εκπροσωπεί τους φορείς Κοινωνικής ασφάλισης στην διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή στις 3 Αυγούστου, ημέρα που θα μπει σε λειτουργία και η πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστές διαδικασίες, που βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η πρώτη αφορά τα μεγάλα χρέη προς τράπεζες, φορολογική αρχή, ιδιώτες και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η δεύτερη απευθύνεται σε εκείνους που έχουν οφειλές έως 20.000 ευρώ αποκλειστικά στην κοινωνική ασφάλιση. Μάλιστα, όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία θα χωριστούν, ανάλογα με την οφειλή τους, σε τρεις κατηγορίες. Ειδικότερα, όσοι έχουν χρέη έως 3.000 ευρώ θα μπορέσουν να τα ρυθμίσουν έως και σε 36 δόσεις, ενώ όσοι έχουν από 3.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα δειευθέτησης έως και σε 120 δόσεις. Την ίδια στιγμή, όσοι έχουν οικονομικές εκκρεμότητας που ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ στα ταμεία θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους με ειδικές συμφωνίες με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και τον ΕΦΚΑ.

Όπως υπογραμμίζουν στην «Ελευθερία του Τύπου» υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας υπογραμμίζουν «ο ακριβής αριθμός των δόσεων θα διέπεται με βάση τη διαφορά μεταξύ των μηνιαίων εσόδων και των μηνιαίων εξόδων του οφειλέτη προκειμένου να διατηρήσει ένα επίπεδο διαβίωσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, με εφάπαξ καταβολή της οφειλής θα γίνεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων και των προστίμων, με εξόφληση του χρέους σε 60 δόσεις, οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 75%, ενώ με εξόφληση της οφειλής σε 120 δόσεις, οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 35%. Πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να συνάπτει συμφωνίες εξυγίανσης ως κύριος πιστωτής (ήτοι με ποσοστό άνω του 60%) με οφειλέτη, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός α) έχει βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ και β) δεν οφείλει προς ιδιώτες (τραπεζικά ιδρύματα, προμηθευτές, εργαζόμενους κ.λπ.).

Δικαίωμα να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για χρέη που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2016 θα έχουν μόνο όσοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, δηλαδή όσοι καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές. Υπενθυμίζεται ότι τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία έφτασαν στο τέλος του 2016 τα 31 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,4 δισ. μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2017 είχαν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ.