Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Διορία στην Κυβέρνηση μέχρι και το Σάββατο δίνουν οι αγρότες – Τι είπε από την πλευρά του ο Αυγενάκης

Διορία στην Κυβέρνηση μέχρι και το Σάββατο δίνουν οι αγρότες – Τι είπε από την πλευρά του ο Αυγενάκης

«Έχουν δίκαιο για το υψηλό ενεργειακό κόστος», είπε πριν από λίγη ώρα στην ΕΡΤ ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, για τους αγρότες, οι οποίοι από την πλευρά τους, δίνουν διορία στην Κυβέρνηση μέχρι και το Σάββατο (3/2).

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις από τους αγρότες;

«Δεν θα λείψουμε από πουθενά, από κανένα διάλογο. Εγώ ζητώ από τους αγρότες, να έρθουν να συζητήσουμε.

Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, είμαστε στην ίδια μεριά της όχθης κι έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μαζί. Πραγματικά θέλουμε να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τον πρωτογενή τομέα. Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι στο πλευρό τους και αυτό έχει αποδειχθεί», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στην ΕΡΤ ενώ αναφέρθηκε “στο δίκιο” των αγροτών, στο υψηλό ενεργειακό κόστος παραγωγής, στις αποζημιώσεις και σε όσα ακολουθούν.

180.000 στρέμματα είναι σχεδόν κάτω από το νερό, δύο και τρία μέτρα. Με τι ψυχολογία να λειτουργήσει ο παραγωγός.

Γι αυτό το λόγο λοιπόν δημιουργήσαμε μηχανισμό αποζημιώσεων. 160 εκατομμύρια καταβλήθηκαν ως προκαταβολές Δεν υπάρχει προηγούμενο στις 33.000 δηλώσεις που κάθε μία έχει 6-7 διαφορετικά σκέλη. Ο ΕΛΓΑ και τα στελέχη έχουν γονατίσει και πραγματικά εγώ τους ευχαριστώ, είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνοντας:

Έχουμε δώσει ημερομηνία έως τέλος Ιουνίου να ολοκληρώσουμε τους ελέγχους και να γίνουν οι εξοφλήσεις. 30 Ιουνίου είναι η τελική ημερομηνία.

Την Παρασκευή, στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα ανακοινώσει το πρόγραμμα «Απόλλων», που αφορά το ενεργειακό κόστος, στην πρωτογενή παραγωγή, τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Όσον αφορά στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί σημείωσε ότι μόνο ο ΕΛΓΑ στην περίοδο 2020 έως 2023 έχει καταβάλει ως αποζημιώσεις στους αγρότες περισσότερο από 1 δις ευρώ.

Και παράλληλα η κυβέρνηση με αποφάσεις της:

  • Επέστρεψε στους αγρότες τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο δίνοντας συνολικά περί τα 160 εκατ. ευρώ σε περίπου 297.000 αγρότες.
  • Μείωσε από το 24% στο 13% το ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων
  • Μείωσε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%
  • Μείωσε κατά 50% τη φορολογία στα κέρδη αγροτών που δραστηριοποιούνται μέσα από συνεργατικά σχήματα
  • Κατήργησε τη φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά για την ΚΑΠ, θέμα που θέτουν οι αγρότες, ο Υπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει ήδη βελτιώσεις σε έξι σημεία και αναμένει την έγκριση των προτάσεών της από την ΕΕ.

Παράλληλα, είπε ότι το ζήτημα των αλλαγών της ΚΑΠ, μαζί με τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τα προβλήματα του περονόσπορου, της ακαρπίας και των ψαριών εισβολέων στη Μεσόγειο, ετέθησαν από τον ίδιο στη συνεδρίαση της ομάδας EUMED-9, που συνήλθε για πρώτη φορά, με ελληνική πρωτοβουλία για ζητήματα Γεωργίας, με στόχο τη δημιουργία μετώπου από τις χώρες του Νότου της ΕΕ.

Διαφάνεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε σχέση με τη μειωμένη ενιαία ενίσχυση που έλαβαν μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, είπε ότι όντως μειώθηκε κατά 236 εκατ. το ποσό της ενιαίας ενίσχυση με απόφαση της ΕΕ, το οποίο μεταφέρθηκε από τον Πυλώνα Ι της ΚΑΠ στον Πυλώνα ΙΙ. Ωστόσο, σημείωσε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε λάθη και στην κατανομή των υπολοίπων χρημάτων που δικαιούνταν οι αγρότες και αυτό στάθηκε η αφορμή για να απομακρύνει τον προηγούμενο Πρόεδρο του Οργανισμού και τους συνεργάτες του.

Σημείωσε δε ότι ο προηγούμενος πρόεδρος ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για κακοδιοίκηση, καθώς και ότι ο ίδιος έχει δώσει εντολή να γίνει σε βάθος έλεγχος από ορκωτούς λογιστές, αλλά και να πληρωθούν άμεσα οι περιπτώσεις που έχουν δικαιωθεί από το Δικαιοσύνη.

Όπως επίσης να γίνει εκκαθάριση στα 16.000 ΑΦΜ που είναι δεσμευμένα και σε όσα διαπιστωθούν παρατυπίες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη αλλά τα υπόλοιπα να πληρωθούν.

Την Τετάρτη, όπως είπε, συνεδριάζει το νέο ΔΣ του Οργανισμού προκειμένου να λάβει αποφάσεις πότε θα ανοίξει το ΟΣΔΕ και θα ανακοινώσει πότε θα γίνουν οι πληρωμές στα οικολογικά σχήματα, ενώ στόχος είναι μέσα από ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα να υπάρχει σύνδεση των κεντρικών με τα δέκα περιφερειακά τμήματα με τα οποία δεν υπήρχε μέχρι σήμερα επικοινωνία. Θέλουμε ένα ΟΠΕΚΕΠΕ σύγχρονο που να λειτουργεί με διαφάνεια προς όφελος μόνο των αγροτών, τόνισε.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Ένταση επικράτησε μετά το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Ένταση επικράτησε μετά το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας και της...

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης, σε ηλικία 85 ετών,...

Μητσοτάκης για Τέμπη: Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν – Σκύβουμε το κεφάλι στη μνήμη των 57αθώων

Μητσοτάκης για Τέμπη: Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν - Σκύβουμε...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ο Κασσελάκης απέλυσε τον Τεμπονέρα από επιστημονικό συνεργάτη

Ο Κασσελάκης απέλυσε τον Τεμπονέρα από επιστημονικό συνεργάτη Στην απομάκρυνση του Διονύση Τεμπονέρα από επιστημονικό συνεργάτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος...

Δημοσιεύθηκε η πρώτη αγγελία γάμου μεταξύ γυναικών(video)

Δημοσιεύθηκε η πρώτη αγγελία γάμου μεταξύ γυναικών, γεγονός είναι η πρώτη αναγγελία για γάμο μεταξύ γυναικών, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα...

Θέσεις εργασίας στον Κωτσόβολο

Θέσεις εργασίας στον Κωτσόβολο, η αλυσίδα καταστημάτων ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, μέλος του διεθνούς ομίλου Dixons, ζητά να προσλάβει προσωπικό για την στελέχωση συγκεκριμένων θέσεων. ΤίτλοςΤεχνικός Service...

Συνταξιούχοι: Δύο εβδομάδες πίσω η έναρξη της πλατφόρμας για όσους εργάζονται

Συνταξιούχοι: Δύο εβδομάδες πίσω η έναρξη της πλατφόρμας για όσους εργάζονται Περίπου δύο εβδομάδες πίσω πάει η έναρξη της πλατφόρμας, μέσω της οποίας οι απόμαχοι...