Αρχική Πολιτική Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 10 μονάδων για τη ΝΔ

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 10 μονάδων για τη ΝΔ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,5%, το Κίνημα Αλλαγής με 14,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3% και οι Έλληνες με 1,5%. Στο 8,5% ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν αναποφάσιστοι, ενώ όσοι απάντησαν «άλλο» ανέρχονται σε 6,5%.

Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, το προβάδισμα της ΝΔ διαμορφώνεται στο 9%, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 31% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης 22%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 14%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 2,5%, οι Έλληνες με 1,5%, η Δημιουργία με 1%, ενώ το 6% του δείγματος απαντά «άλλο» κόμμα, το 4% λευκό/άκυρο/αποχή και το 8% δηλώνει ΔΑ/Αναποφάσιστοι.

Σε επίπεδο συσπείρωσης ψηφοφόρων, η ΝΔ βρίσκεται στο 67%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 62% και το ΚΙΝΑΛ στο 71%. Οι εισροές νέων ψηφοφόρων ανέρχονται στο 5,5% για τη ΝΔ, στο 4% για τον ΣΥΡΙΖΑ και στο 8,5% για το ΚΙΝΑΛ.

Συντριπτική είναι η υπεροχή της ΝΔ στην παράσταση νίκης, καθώς προηγείται κατά 45%. Στην ερώτηση «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα βγει πρώτο», το 56% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δήλωσε «ΝΔ», το 21% «ΣΥΡΙΖΑ», το 12% «άλλο» και το 11% «δε γνωρίζω-δεν απαντώ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται ως «καταλληλότερος πρωθυπουργός» με 15 μονάδες διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας ποσοστά 38% έναντι 23%. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν «Κανένας από τους δύο» ανέρχεται στο 34% και εκείνων που είπαν «Δε γνωρίζω/Δεν απαντώ» στο 5%.

Ο Μητσοτάκης εκφράζει καλύτερα το κέντρο
Στην ερώτηση ποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο, το 26% απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 23% απάντησε «κανένας», και ακολουθούν με 22% ο Νίκος Ανδρουλάκης και 20% ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο ίδιο ερώτημα, ανά πρόθεση ψήφου, από αυτούς που προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ, το 77% απάντησε ότι αυτός που εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 9% ο Νίκος Ανδρουλάκης, το 7% «κανένας από τους τρεις», το 6% δε γνωρίζει και μόλις το 1% σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 69% θεωρεί ότι αυτός που εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο είναι ο Αλέξης Τσίπρας, το 11% ο Νίκος Ανδρουλάκης, το 16% κανέναν από τους τρεις και το 4% δεν απαντά.

Στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, το 80% ανέφερε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εκφράζει τον κεντρώο χώρο έναντι 7% του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ένα ποσοστό 12% σημείωσε κανέναν από τους τρεις και το 1% απέφυγε να απαντήσει.

Στην «γκρίζα ζώνη» (αναποφάσιστοι/λευκό/άκυρο/αποχή/δεν απαντώ), το 45% θεωρεί ότι κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν αντιπροσωπεύει τον κεντρώο χώρο, το 32% απάντησε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ», το 9% είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, το 8% ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το 6% ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά της χαλάρωσης των μέτρων για την πανδημία
Το 62% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά της χαλάρωσης των μέτρων για την πανδημία, ενώ το 31% θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνουν πιο ήπια.

Στην ερώτηση αν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να χαλαρώσουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, το 39% απάντησε «μάλλον όχι», το 23% «σίγουρα όχι», το 18% είπε «μάλλον ναι», το 13% «σίγουρα ναι» και το 7% «ΔΓ/ΔΑ».

Η έρευνα της Pulse έγινε πανελλαδικά μέσω τηλεφώνου και με τη χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Το διάστημα συλλογής στοιχείων της α’ έρευνας ήταν 22-24 Ιανουαρίου 2022 κι έγινε σε δείγμα 1.504 ενηλίκων, ενώ η β’ έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα 26-29 Ιανουαρίου 2022 και το συμμετείχαν 1.308 ενήλικοι.