Αρχική Πολιτική Δημοσκόπηση Marc: Απώλειες για ΝΔ, στάσιμος ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 4,6% η διαφορά

Δημοσκόπηση Marc: Απώλειες για ΝΔ, στάσιμος ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 4,6% η διαφορά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στις 4,6 μονάδες αποτυπώνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε δημοσκόπηση της Marc που πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες μέρες μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, από τις 4 έως στις 7 Μαρτίου, σε 1.241 άτομα, για λογαριασμό του Ant1.

Το ποσοστό της ΝΔ ως προς την πρόθεση ψήφου καταγράφεται στο 29,6% από 32,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στάσιμος, καθώς από 25,1% το ποσοστό του διαμορφώνεται στο 25%.

Παρόμοια η εικόνα και για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, του οποίου το ποσοστό του ήταν 9,7% από 9,8% (απώλεια μια μονάδα) και ακολουθούν ΚΚΕ με 5,6%, Ελληνική Λύση με 3,9%Μέρα25 με 3,5%Εθνικό Kόμμα – Έλληνες με 3% (κόμμα Κασιδιάρη), ενώ στο 10% καταγράφεται το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Στο ερώτημα ποιον πολιτικό εμπιστεύονται περισσότερο το 34,5% ανέδειξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναντι του 22,1% που απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός προηγείται 12,4 μονάδες έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6,6%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 5,5%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας 5,1% και ο Γιάνης Βαρουφάκης με 4,2%.

 

Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών το 38,9% των ερωτηθέντων κρίνουν θετικά/μάλλον θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αρνητικά το 60,3%, ενώ το αντίστοιχο αρνητικό ποσοστό του Αλέξη Τσίπρα διαμορφώνεται στο 72,9%, με τις θετικές κρίσεις προς το πρόσωπό του να περιορίζονται στο 28,5%. Στο 68,3% το ποσοστό αρνητικής δημοτικότητας του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το 86% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ανησυχία του για το δυστύχημα στα Τέμπη και ως δεύτερο θέμα ανησυχίας, σε ποσοστό 69%,  ανέφερε την ακρίβεια. Το 23,1% η διαφθορά (πολιτικών), το 22,1% η εγκληματικότητα/βία/παραβατικότητα και ακολουθούν  τα Εθνική θέματα/ ελληνοτουρκικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι φυσικές καταστροφές, οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, το μεταναστευτικό, η υπόθεση του Παύλου Πολάκη και τέλος η πανδημία.

Για τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος το 21,1% θεωρεί ότι οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος και το 87% πως υπάρχουν και άλλες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν.

Ως προς τη διεξαγωγή των εκλογών το 45,2% υποστηρίζει ότι πρέπει να διεξαχθούν στις 9 Απριλίου, ενώ το 46,4% επιθυμεί αυτές να πραγματοποιηθούν τον Μάιο.

 

Δείτε την παρουσίαση της δημοσκόπησης