Μετά το καλοκαίρι αναμένεται το νέο πλαίσιο κινητικότητας, το οποίο θα περιλαμβάνει μια σειρά νέων δυνατοτήτων, όπως η αμοιβαία μετάταξη ανάμεσα σε υπαλλήλους που ανήκουν στην ίδια κατηγορία και κατέχουν τυπικά προσόντα του κλάδου στον οποίο μετατάσσονται.
Σύμφωνα με το νόμο, ο εκάστοτε υπάλληλος που θα θέλει να πάρει μετάταξη σε κάποια άλλη υπηρεσία με τη παραπάνω μέθοδο θα ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία.
Αρχικά θα κάνει αίτηση στη Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, η οποία θα προχωρεί άμεσα στη δημοσιοποίηση του αιτήματος του υπαλλήλου, αναρτώντας την ταυτόχρονα στην ηλεκτρονική εφαρμογή για την κινητικότητα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για την πλήρωση της συγκεκριμένης θέσης υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση προς το φορέα του υπαλλήλου που ζήτησε αρχικά την αμοιβαία μετάταξη.
Οι υποψήφιοι προς αμοιβαία μετάθεση θα πρέπει να ανήκουν στην ίδια κατηγορία/εκπαιδευτική βαθμίδα και να διαθέτουν τα προσόντα που απαιτεί ο κλάδος/ειδικότητα στον οποίο παίρνουν μετάταξη.
Ωστόσο, δεν απαιτείται μόνο αίτηση των υποψηφίων προς μετάταξη. Στη διαδικασία θα λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των φορέων προέλευσης και υποδοχής, καθώς και αυτή των συλλογικών οργάνων.
Το μέγιστο όριο διάρκειας για τις συγκερκιμένες μετατάξεις δεν μπορεί να ξεπερνά τους 24 μήνες, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα παράτασης. Ωστόσο, με την παρέλευση των δύο ετών, οι αποσπάσεις θα επανεξετάζονται από τη Κεντρική Υπηρεσία Κινητικότητας του αιτήματος του υπαλλήλου, η οποία και με βάσει τις ανάγκες των υπηρεσιών θα αποφασίζουν για την παράταση ή για τη λήξη της μετάταξης.