Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Δημόσιο – ΟΤΑ: 15λεπτο διάλειμμα ανά δύο ώρες για εργαζόμενους σε υπολογιστές

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο και ΟΤΑ που βρίσκονται μπροστά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές δικαιούνται διάλλειμα 15 λεπτών ανά δύο ώρες.

Διαφορετικά, «εάν δεν τηρείται το μέτρο θα παίρνουν αποζημίωση».

Παρ όλα αυτά, όπως προέβλεπε εκείνη η απόφαση, το διάλειμμα θα προγραμματίζεται, έπειτα από συμφωνία εργαζόμενου και εργοδοσίας.

Όπως γράφει το «Πρώτο Θέμα» δημοσίευμά του, η απόφαση μνημονεύει την Ευρωπαϊκή οδηγία 90/270/ΕΟΚ, σύμφωνα με την οποία οι εργοδότες πρέπει να σχεδιάζουν κατά τέτοιο τρόπο τη δραστηριότητα των εργαζομένων τους, προκειμένου όσοι απασχολούνται, σε καθημερινή βάση, μπροστά από οθόνες οπτικής απεικόνισης, ή πρέπει να διακόπτουν την εργασία τους περιοδικά με διάλειμμα, ή να αλλάζουν επαγγελματική δραστηριότητα (π.χ. να απασχολούνται σε άλλες εργασίες που δεν θα χρησιμοποιούν οθόνες).

Σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι δεν μπορούν να λαμβάνουν το χρόνο των διαλειμμάτων συσωρευτικά.

Με άλλα λόγια, δεν έχουν τη δυνατότητα να μαζεύουν τα 15λέπτα διαλείμματα όλα μαζί και να φεύγουν το μεσημέρι νωρίτερα, ή να πιάνουν δουλειά αργότερα από το προβλεπόμενο ωράριο.

Να σημειωθεί ότι με εγκύκλιο του το 2017 το υπουργείο Εσωτερικών είχε ορίσει ότι επιτρέπονται 15 λεπτά διαλείμματα σε εργαζομένους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, που ο χρόνος ημερήσιας εργασίας τους υπερβαίνει τις 6 ώρες.

Διαβάστε ακόμη:

Εξίσωση τρίτεκνων οικογενειών με πολύτεκνες – Τι αλλάζει

Άρθρο της δικηγόρου Μαργαρίτας Κάρδαρη Eξετάζεται από την Κυβέρνηση να...

Τα κυβερνητικά “σπρίνγκ ρόλς” και η “έκπληξη” στον Ανδρουλάκη

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

156 προσλήψεις στην Ελληνική Αεροπορικής Βιομηχανίας– Οι επτά ειδικότητες και οι θέσεις

Σε 7 ανέρχονται οι ειδικότητες που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη της ΕΑΒ. Η Βιομηχανία ανακοίνωσε 156 προσλήψεις, για τις ανάγκες της στην Τανάγρα.

Αυτός είναι ο μηνιαίος μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών – Τι σύνταξη λαμβάνουν

Ακόμη πιο...ελκυστικές γίνονται διαχρονικά οι θέσεις στην Ευρωβουλή λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που παρέχονται στους εκλεγέντες.

Ενημερωτικό Δελτίο

Δώρο Πάσχα : Μετά από καταγγελίες πήραν οι εργαζόμενοι τα χρήματά τους

Φέτος παρατηρείται μείωση στον αριθμό των εργαζομένων που κατέθεσαν καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας λόγω μη καταβολής του δώρου Πάσχα. Συγκεκριμένα, αφορά 1.012 εργαζόμενους σε...

Για ποιους “κόβεται” το επίδομα παιδιού από 1η Ιουλίου

"Κόβεται" το επίδομα του παιδιού του ΟΠΕΚΑ από την 1η Ιουλίου στην περίπτωση που δεν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την καταβολή του. Ειδικότερα τα...

Μητσοτάκης : Ευρωπαϊκό φαινόμενο η ακρίβεια – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ακρίβεια αποτελεί το πρωταρχικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και...

Live αντιπαράθεση στη Βουλή για την ακρίβεια

Διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση για την ακρίβεια. Η αντιπολίτευση επιθυμεί να ζητήσει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό σχετικά με την ακρίβεια και την...