ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχεδόν 24.000 μόνιμοι διορισμοί στο Δημόσιο οι οποίοι είτε έχουν ήδη δρομολογηθεί είτε μπαίνουν τώρα στις ράγιες, περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το 2019. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Έθνος, τρέχουν οι διαδικασίες για την μετακίνηση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων βάσει της κινητικότητας, την ανάδειξη 400 νέων διευθυντών στα υπουργεία και την επιλογή 69 γενικών γραμματέων.

Στον τομέα των μόνιμων προσλήψεων και με βάση την εφαρμογή της σχέσης 1 προς 1, μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχεδιάζει την κατανομή συνολικά 8.000 θέσεων. Ταυτόχρονα, από το υπερπλεόνασμα και τις σχετικές συνεννοήσεις με τους θεσμούς προκύπτουν οι 4.500 διορισμοί εκπαιδευτικών οι οποίοι θα στελεχώσουν δομές της Ειδικής Αγωγής αλλά και ακόμη 3.200 θέσεις τακτικού προσωπικού για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που προσφέρει υπηρεσίες σε δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους μέσω των δήμων. Στις παραπάνω θέσεις, προστίθενται και οι 8.166 της προκήρυξης 3Κ/2018 για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων (καθαριότητα, ύδρευση-αποχέτευση) οι οποίες επίσης εξαιρέθηκαν από τους περιορισμούς καθώς δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προύπολογισμό. Αναλυτικότερα:

Οκτώ χιλιάδες

Για το πώς θα κατανεμηθούν οι 8.000 προσλήψεις μονίμων, δηλαδή σε ποιες κρατικές δομές θα κατευθυνθούν, ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί στις γενικές του γραμμές με περιθώρια κάποιων διορθώσεων αναλόγως των αναγκών. Στην κατανομή περιλαμβάνονται:

-2000 προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στον χώρο του υπουργείου Υγείας προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που οξύνονται με τις συνεχείς αποχωρήσεις επιστημόνων καθώς συμπληρώνονται 35ετίες από την εποχή της ίδρυσης του ΕΣΥ. Οι σχετικές προκηρύξεις έχουν ξεκινήσει από πέρυσι ενώ στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αναδρομολογηθεί από το ΑΣΕΠ άλλη προκήρυξη 1.116 προσλήψεων για επικουρικό προσωπικό.

-600 διορισμοί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για το προσωπικό που παράγεται από τις Σχολές Εκπαίδευσης της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

-650 στις σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να καλυφθούν ισάριθμες θέσεις Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) σε Ανώτατα και Τεχνολογικά Ιδρύματα και σε πλήθος ειδικοτήτων.

-800 θέσεις στη Δικαιοσύνη εκ των οποίων οι 700 αφορούν δικαστικούς υπαλλήλους και ακόμη 100 δικαστές οι οποίοι αποφοιτούν από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

-1000 προσληψεις στον χώρο της Εθνικής Αμυνας με αποφοίτους από τις παραγωγικές σχολές αξιωματικών, υπαξιωματικών στα διάφορα σώματα. Σε αυτές τις θέσεις προστίθενται οι επαγγελματίες οπλίτες, οι στρατιωτικοί ιατροί αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό.

-670 επιτυχόντες από τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για πρόσληψη στην ΑΑΔΕ όπου η βελτίωση στη συλλογή των φορολογικών εσόδων παραμένει μονίμως ζητούμενο και επιθυμητό από τους θεσμούς.

-270 άτομα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε διάφορες ειδικότητες βάσει σχετικής προκήρυξης που έχει ξεκινήσει από το ΑΣΕΠ και αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

-400 θέσεις στον ΟΑΕΔ, τον οργανισμό που απασχολείται με το ιδιαιτέρως φλέγον θέμα των ανέργων και αντιμετωπίζει μεγάλο στελεχιακό πρόβλημα. Η πλειονότητα των θέσεων αφορά Εργασιακούς Συμβούλους (προσλαμβάνονται απόφοιτοι σχολών διοικητικού χαρακτήρα) και ειδικούς στην Πληροφορική. Θα διορισθούν οι επιτυχόντες της προκήρυξης 15Κ/2017 του ΑΣΕΠ για την οποία το μεγαλύτερο μέρος των αποτελεσμάτων (305 ΠΕ) εκδόθηκαν πριν τις γιορτές των Χριστουγνέννων και οι πίνακες των διοριστέων στάλθηκαν στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι για τους υποψηφίους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης προκειμένου να εκδοθούν και σε αυτήν την κατηγορία τα οριστικά αποτελέσματα.

-53 προσλήψεις στην Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ) με τους επιτυχόντες από τον διαγωνισμό που αναμένεται από το ΑΣΕΠ.

-50 άτομα στις Ανεξάρτητες Αρχές. Θα καλυφθούν ανάγκες σε ειδικευμένο προσωπικό που ζητούν ο Συνήγορος του Πολίτη, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αλλά και άλλοι φορείς όπως το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο και η ΕΛΣΤΑΤ.

-180 διακριθέντες αθλητές. Ο διορισμός των διακριθέντων αθλητών στο Δημόσιο διεκόπη στα χρόνια των μνημονίων. Οι συγκεκριμένοι 180 διακρίθηκαν το 2009 και η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να ξεκινήσει και πάλι για την κάλυψη κενών οργανικών ή προσωποπαγών θέσεων.

-8 θέσεις στην Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων. Φορείς όπως ο συγκεκριμένος χρειάζονται επειγόντως στοχευμένες προσλήψεις προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν το σημαντικό τους κοινωνικό έργο. Η διαδικασία και οι ειδικότητες θα ανακοινωθούν.

-165 στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) στο πλαίσιο της ενίσχυσης αλλά και της νέας μορφής που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στον θεσμό αποκεντρωμένης εξυπηρετησης των πολιτών που είναι καταξιωμένος στη συνείδηση των πολιτών αλλά έχασε προσωπικό στα χρόνια της αναστολής των προσλήψεων.

-118 προσλήψεις για τις ανάγκες απομακρυσμένων δήμων και περιφερειών στην νησιωτική χώρα αλλά και ορεινές περιοχές. Η σχετική προκήρυξη του ΑΣΕΠ είναι υπό εξέλιξη. Υπό σχεδιασμό σε βάθος τριετίας βρίσκονται και 1.500 προσλήψεις σε δήμους για να καλυφθούν οι ανάγκες σε επιστημονικό προσωπικό στις οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ αλλά δεν είναι γνωστό το αν θα υλοποιηθεί μέρος αυτών μέσα στο 2019.

Παιδεία

Πέραν του αριθμού των 8.000 μονίμων θέσεων που ανοίγουν σε διάφορους φορείς του Δημοσίου, στον χώρο της Παιδείας αναμένονταιμέσα στο 2019 οι πρώτες 4.500 προσλήψεις από το σύνολο των 15.000 που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τον περασμένο Σεπτεμβριο προκειμένου να υλοποιηθούν σε βάθος τριετίας.

Δήμοι-Περιφέρειες

Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ενίσχυση σε προσωπικό αποτελεί προτεραιότητα όπως πολλές φορές έχουν τονίσει η ηγεσία των υπουργείων εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Μέσα στους ερχόμενους μήνες αναμένεται να προκύψουν:

-Τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης μαμούθ 3Κ/2018 για 8.166 προσλήψεις στην καθαριότητα και άλλες ανταποδοτικές υπηρεσίες που δεν βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Χιλιάδες επιτυχόντες με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα εργάζονται ήδη αλλά εκκρεμεί η ολοκλήρωση των ελέγχων στα δικαιολογητικά που κατατέθηκαν.

-Πρόσθετες 758 προσλήψεις σε δήμους ως «ουρά» της 3Κ/2018 βάσει ξεχωριστής προκήρυξης του ΑΣΕΠ

-Οι 3.200 προσλήψεις στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» για τις ανάγκες της οποίας ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση που αφορά το πώς θα γίνει η μοριοδότηση των υποψηφίων