Η δημοτική αρχή της Λάρισας ανακοίνωσε αύξηση των δημοτικών τελών κατά 35%. Αυτή η απόφαση επηρεάζει όλα τα ακίνητα στον Δήμο Λαρισαίων και για πρώτη φορά θα επιβληθούν τέλη σε ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως φιλανθρωπικά ιδρύματα και σύλλογοι, εξαιρουμένων των ιδιωτικών κλινικών.
Στην εισήγηση τονίζεται ότι η αύξηση είναι απαραίτητη λόγω των αυξημένων δαπανών, κυρίως εξαιτίας της επιβολής τέλους ταφής απορριμμάτων σε όλους τους Δήμους της χώρας.
Η δημοτική αρχή χαρακτήρισε την απόφαση για την αύξηση των ανταποδοτικών τελών ως «δύσκολη αλλά αναγκαία», επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου.
Σε σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής αναφέρονται τα εξής:
“Η σημερινή διοίκηση του Δήμου βάζει τέλος στην εικονική πραγματικότητα των προηγούμενων ετών, λέμε την αλήθεια, κοιτάζουμε στα μάτια τους δημότες και προχωρούμε σε νοικοκύρεμα του δήμου. Οι αντιπολιτευτικές κραυγές, οι χαρακτηρισμοί και η διχαστική ρητορεία της σημερινής αντιπολίτευσης δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της για την οικονομική διαχείριση του δήμου. Δικό της κατόρθωμα είναι ένας δήμος που παραδόθηκε με ζημιά 3,2 εκατομμυρίων ευρώ και «κρυφές» υποχρεώσεις πολλών ακόμα εκατομμυρίων.
Η «προίκα» ήταν ένας δήμος για πρώτη φορά στο «κόκκινο». Και αυτό έχει την ανεξίτηλη υπογραφή αυτών που σήμερα δήθεν…εκπλήσσονται με την πρόταση αναπροσαρμογής των τελών, που οι ίδιοι είχαν προεξοφλήσει…ως αναπόφευκτο γεγονός! Ανάμεσα στην επιλογή μιας δύσκολης, αλλά αναγκαίας απόφασης και τη μικροπολιτική του «βάζω τα προβλήματα κάτω από το χαλί», επιλέγουμε το πρώτο. Και οι πολίτες θα κρίνουν…”.
Ενδεικτικά, τα δημοτικά τέλη, διαμορφώνονται ως εξής:
Για ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για κατοικία (συμπεριλαμβανομένων και των βοηθητικών τους χώρων, αποθήκες, παρκινγκ, κλπ), κοινόχρηστα πολυκατοικιών-οικιών:
Στην Ά Ζώνη στην Λάρισα που αποτελεί το ευρύτερο κέντρο της πόλης και με τα ήδη υψηλότερα δημοτικά τέλη και περικλείεται από τις οδούς Γεωργιάδου, Αεροδρομίου, Ηρώων Πολυτεχνείου, Βόλου, Σιδηροδρομικές Γραμμές, Φαρσάλων, Ηρώων Πολυτεχνείου, Λαγού, Ποταμού Πηνειού και Γκύζη, τα δημοτικά τελη διαμορφώνονται από 2,09€ ανά τετραγωνικό μέτρο, σε 2, 82€ ανά τετραγωνικό μέτρο – Αύξηση 34.93%
Στην Β’ ζώνη στη Λάρισα, που περιλαμβάνει όλες τις συνοικίες της πόλης τα δημοτικά τελη διαμορφώνονται από 1,56€ ανά τετραγωνικό μέτρο σε 2, 11 € ανά τετραγωνικό μέτρο- αύξηση 35,26%
Για τους επαγγελματικούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος τα δημοτικά τέλη διαμορφώνονται από 4,61€ ανά τετραγωνικό μέτρο, σε 6,22 € ανά τετραγωνικό μέτρο – Αυξηση 34,92%
Ανάλογες και σε ύψος περιπου 35% είναι οι αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες δημοτικών τελών (κοινότητες και οικισμούς, επιχειρήσει β’ ζώνης κλπ
Σημειώνεται πως είναι η πρώτη αύξηση των ανταποδοτικών τελών μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια περίπου, ενώ τελευταία αναπροσαρμογή τελών, το 2018 αφορούσε σε μειώσεις.
Η εισήγηση της δημοτικής αρχής θα τεθεί προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις