Αρχική Διεθνή Δημοκρατικοί, μέλη επιτροπής του Κονγκρέσου: Ο Τραμπ είναι ψυχικά άρρωστος και ανίκανος

Δημοκρατικοί, μέλη επιτροπής του Κονγκρέσου: Ο Τραμπ είναι ψυχικά άρρωστος και ανίκανος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ως «ψυχικά άρρωστο» και «ανίκανο» να δεχτεί την ήττα του, χαρακτηρίζουν οι Δημοκρατικοί τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τα μέλη της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσαν επιστολή στον Μάικ Πενς ζητώντας του να επικαλεστεί την 25η τροπολογία «προς το συμφέρον της δημοκρατίας» για να καθαιρεθεί ο, ούτως ή άλλως απερχόμενος σε δύο εβδομάδες πρόεδρος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι ψυχικά άρρωστος και ανίκανος να διαχειρισθεί και να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020».

Ο Τραμπ δύο ημέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές άρχισε να αμφισβητεί τα αποτελέσματα και άρχισε μία εκστρατεία περί «νοθείας» την οποία ποτέ ως τώρα δεν έχει καταφέρει να αποδείξει. Η εμμονή του, σε συνδυασμό με τα χθεσινά επεισόδια στο Καπιτώλιο για τα οποία τον κατηγορούν ως «υποκινητή» και «υπεύθυνο» ξεχείλισαν το ποτήρι, με τους Δημοκρατικούς να τραβούν το θέμα και να ζητούν να καθαιρεθεί κρίνοντάς τον ως «ψυχικά άρρωστο».

Τι είναι η 25η Τροπολογία

Η 25η τροπολογία τέθηκε σε ισχύ μετά την δολοφονία του Τζον Κένεντι, του οποίου ο προκάτοχος, ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ είχε υποστεί καρδιακά επεισόδια και έπρεπε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο σαφής γραμμής της διαδοχής του σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η 25η τροπολογία επιτρέπει στον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και το υπουργικό συμβούλιο να απομακρύνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, για σοβαρούς λόγους υγείας (κώμα, καρδιακή προσβολή κ.α.). Δεν έχει συμβεί ποτέ ωστόσο να συζητηθεί το θέμα απομάκρυνσης του προέδρου επειδή «θέτει σε κίνδυνο» το κράτος.

Ο ιστορικός σε θέματα προεδρίας στις ΗΠΑ, Ντάγκλας Μπρίνκλεϊ, είπε στο CNN: «Πρέπει πάμε στην συνταγματική μας νομοθεσία και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ελέγξουμε τον Τραμπ. Και σίγουρα υπάρχει γι’ αυτό η 25η τροπολογία».