Αρχική Υπουργεία Δήμαρχος Χάλκης : Υπήρξε οπτική επαφή με την τουρκική ακταιωρό στο σημείο...

Δήμαρχος Χάλκης : Υπήρξε οπτική επαφή με την τουρκική ακταιωρό στο σημείο επιχείρησης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Tην παρουσία της τουρκικής ακταιωρού στο σημείο που διεξαγόταν από το Λιμενικό η επιχείρηση διάσωσης μεταναστών, επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στο CNN Greece, o δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης, τονίζοντας πως αυτό τού μετέφεραν και οι δυο καπετάνιοι των επιβατικών πλοίων, τα οποία βρίσκονταν στην περιοχή.

Όπως επισημαίνει, αργά χθες το απόγευμα ήρθε σήμα στο λιμενικό σταθμό της Χάλκης για να σπεύσουν πλοία του λιμενικού σε ένα σημείο που βρίσκεται 25 ναυτικά μιλιά δυτικά του νησιού της Χάλκης. Στην περιοχή μετέβησαν και δύο δικά μας επιβατικά πλοία, το «Φαίδων» και το «Sebeko2» που κάνουν το δρομολόγιο Χάλκη – Ρόδο και επιστροφή προκειμένου να παραλάβουν τους μετανάστες, που βρέθηκαν στην θάλασσα όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν, ξαφνικά άρχισε να βυθίζεται. Μετά από μιάμιση ώρα, γύρω στις 11.30 το βράδυ έφτασαν τα επιβατικά αλλά ήδη οι μετανάστες είχαν περισυλλεχθεί τα από τα εμπορικά πλοία που είχαν φτάσει νωρίτερα στο σημείο. Τα πλοία μας πήραν τους μετανάστες και γύρω στις 2 τα ξημερώματα τους μετέφεραν στη Ρόδο κατ’ εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Στο σημείο βρισκόταν κι ένα Super Puma που παρέλαβε τους τραυματίες και κάποιους από τους μετανάστες που αισθάνονταν καλά».

Επίσης ο δήμαρχος αναφέρει πως στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχε και ιδιώτης δύτης, ο οποίος μπήκε μέσα στο βυθισμένο πλοίο, για να εντοπίσει εγκλωβισμένους αλλά δεν αλλά δεν βρήκε κάτι.

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη τα 92 άτομα που μεταφέρθηκαν στην Ρόδο είναι καλά στην υγεία τους, ενώ τόνισε πως η επιχείρηση διάσωσης ήταν απολύτως συντονισμένη και στέφθηκε με επιτυχία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού, 97 μετανάστες έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής σε μεγάλη επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού 21 ν.μ. δυτικά της Χάλκης που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες.

Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, για σκάφος σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες στη θαλάσσια περιοχή, δυτικά της Χάλκης.

Άμεσα κινητοποιήθηκε το ΕΚΣΕΔ και στην περιοχή, προς εντοπισμό των ανωτέρω, έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, βρέθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης όπου και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.