Αρχική Οικονομία Ποιες διευκολύνσεις δίνουν οι τράπεζες στην αποπληρωμή δανείων

Ποιες διευκολύνσεις δίνουν οι τράπεζες στην αποπληρωμή δανείων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, σχετικά με τους πληττόμενους από τον κορονοϊό δανειολήπτες, οι μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για αναστολή πληρωμών το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Με αποτέλεσμα οι τράπεζες να βρίσκονται σε εγρήγορση και να εξετάζουν το θέμα.

Η χαλάρωση των εποπτικών κανόνων από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) παρέχεται προς το παρόν μόνο για αιτήματα διευκολύνσεων που υποβλήθηκαν έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Τι σημαίνει αυτό; Πως αν δεν αλλάξει η οδηγία της ΕΒΑ, οι τράπεζες για κάθε νέα αναστολή θα πρέπει να διενεργούν και προβλέψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα τεθεί άμεσα προς επίλυση από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών στον επόπτη.

Ωστόσο, οι τράπεζες είναι έτοιμες για χρονική επέκταση της αναστολής δόσεων που προσφέρουν σε ενήμερους πληττόμενους από την κρίση του κορωνοϊού δανειολήπτες, αλλά και για παροχή διευκολύνσεων σε πελάτες που συνεχίζουν να εξυπηρετούν έως σήμερα τις οφειλές τους, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες το επόμενο διάστημα λόγω της ύφεσης.

Το αρχικό πλάνο προέβλεπε την αναστολή των δόσεων και την πληρωμή μόνο τόκων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντίστοιχα μέχρι το τέλος του έτους. Όσο όμως δεν είναι ορατό το τέλος της υγειονομικής κρίσης, καθίσταται σαφές πως είναι αναγκαία η συνέχιση των διευκολύνσεων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.