Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Διεθνής αναγνώριση για την ιατρική έρευνα του ΕΚΠΑ

Η ελληνική ομάδα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων Ευάγγελο Γιαμαρέλλο σε συνεργασία με άλλους ερευνητές της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης έγιναν αποδέκτες διεθνούς αναγνώρισης για την επιστημονική περιγραφή της πολύπλοκης διαταραχής που προκαλεί ο ιός Covid-19 στο ανθρώπινο σώμα.

Η εργασία τους στην οποία περιγράφουν αναλυτικά πώς η νόσος Covid-19 οδηγεί τον οργανισμό σε αναπνευστική ανεπάρκεια δημοσιεύθηκε στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό Cell Host & Microbe. Στη μελέτη που ξεκίνησε η ομάδα του καθηγητή ανέλυσε τα αίματα ασθενών στο εργαστήριο ανοσολογίας της Δ’ Παθολογικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου όπου παρατήρησαν το πώς ο μηχανισμός του κορονοϊού προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος και οδηγεί σε βαριά πνευμονία, όπου ο ασθενής εντελώς ξαφνικά νιώθει δύσπνοια και χρειάζεται να διασωληνωθεί για να κρατηθεί στη ζωή. Από αυτήν την ανάλυση προέκυψαν δύο σημεία «στόχοι» -δηλαδή, μόρια που κυκλοφορούν στο αίμα, στα οποία «αν παρέμβουμε και τα μπλοκάρουμε με βιολογικούς παράγοντες (μονοκλωνικά αντισώματα) έχουμε πολλές ελπίδες να θεραπεύσουμε τους βαριά ασθενείς».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιαμαρέλλο, ο Covid-19 οδηγεί τον ανθρώπινο οργανισμό σε αναπνευστική ανεπάρκεια μέσω δύο οδών. Ο ένας, όπως λέει, κατευθύνεται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ιντερλευκίνη-1 και ο άλλος από μια άλλη πρωτεΐνη που ονομάζεται ιντερλευκίνη-6. Η ιντερλευκίνη-1 (IL-1) είναι μια βασική προ-φλεγμονώδης κυτοκίνη, η οποία μεσολαβεί σε πολλές κυτταρικές αποκρίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι σημαντικές σε φλεγμονές. Ενώ η ιντερλευκίνη-6 (IL-6) είναι μια πλειοτροπική κυτταροκίνη, η οποία εκτός από την κύρια δράση της στη φλεγμονή επιδρά σε πολλά συστήματα, μεταξύ των οποίων και το αναπνευστικό σύστημα.

Όμως, όπως εξηγεί ο καθηγητής, υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα που στοχεύουν και τις δύο αυτές πρωτεΐνες κάτι το οποίο είναι πολύ θετικό για την περαιτέρω εξέλιξη της έρευνας.

Ανακοπή φονικής πορείας

Ωστόσο, η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης έρχεται να δώσει και μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες για την ανακοπή της φονικής πορείας της νόσου και την πιθανή λύση κατά του κορονοϊού στην παγκόσμια κοινότητα, καθώς και την αποτροπή των θανάτων με την ανακάλυψη του ρόλου ενός βιοδείκτη, ο οποίος ανιχνεύεται μέσω μιας απλής εξέτασης στο αίμα των ασθενών από την πρώτη ημέρα εισαγωγής τους στο νοσοκομείο και είναι δυνατόν να ταυτοποιηθούν με ακρίβεια, στο πρώτο ακόμα «στάδιο» της ήπιας μορφής της νόσου, εκείνοι που πρόκειται να έχουν δυσμενή εξέλιξη και να χρειαστούν διασωλήνωση, πριν καν εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα επιδείνωσης. Και το επίτευγμά τους δεν σταματά εκεί, καθώς η ερευνητική ομάδα μπορεί να προτείνει και την ακριβή θεραπεία που θα οδηγήσει τους ασθενείς στην ίαση.

Με άλλα λόγια, μια απλή υποδόρια ένεση, παρόμοια με εκείνη με την οποία λαμβάνουν την ινσουλίνη οι διαβητικοί, χορηγούμενη μια φορά την ημέρα για 10 ημέρες, είναι σε θέση να αποτρέψει την επιδείνωση και τον δυνητικό θάνατο σε μεγάλο ποσοστό ασθενών, καθώς «μπλοκάρει» την εμφάνιση των βαριών επιπλοκών της νόσου και επιτρέπει την ίασή τους.
Τέλος, να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια μη τυχαιοποιημένη μελέτη που θα διεξαχθεί για 24 μήνες και θα καταγραφεί στο Clinicaltrials.gov πριν από την εγγραφή του πρώτου ασθενούς.

Η Ελλάδα ζητά συμμετοχή στην ιαπωνική μελέτη

Σε ερώτηση της «Ν» αν υπάρχει περίπτωση και η χώρα μας να λάβει μέρος στη διεθνή μελέτη της Ιαπωνίας με τη δραστική ουσία φαβιπιραβίρη όπως και η Κύπρος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε ότι έχει ζητήσει από τον πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου να κοιτάξει τη δυνατότητα προμήθειας της χώρας μας και συμμετοχή σε μια παρηγορητική χρήση του φαρμάκου. «Ξέρω ότι έχει κάνει επικοινωνία με την εταιρεία και δεν μας έχουν απαντήσει ακόμα» τόνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε. «Παρ’ όλα αυτά είναι νωρίς ακόμα. Το αίτημά μας προς την εταιρεία υπάρχει, θα δούμε πώς θα απαντηθεί. Εμείς έχουμε εξασφαλίσει τη συμμετοχή μας, μαζί με τα άλλα θεραπευτικά σχήματα και στο νεότερο φάρμακο που ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές αρχές σαν ελπιδοφόρο και παραμένουμε σε επαγρύπνηση για το τι θα γίνει στην επιστημονική κοινότητα».

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Μεγάλη “βουτιά” στις βάσεις των Πανελληνίων 2024

Σημαντική πτώση αναμένεται να έχουν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια, με τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για μεγάλη βουτιά στα τρία από τα τέσσερα...

Οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας για την υποβολή μηχανογραφικού δελτίου

Οι υποψήφιοι των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας κωδικού ασφαλείας (password) για την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου τους. Από χθες, Τετάρτη...

Πανελλαδικές 2024: Πτωτική η τάση για τις ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών

Πτωτική φαίνεται πως θα είναι φέτος η τάση στη διαμόρφωση των βάσεων τουλάχιστον στις από τις τέσσερεις ομάδες Προσανατολισμού,  Θετικών Σπουδών, Υγείας, Οικονομίας και Πληροφορικής. Το...

Την πρώτη θέση κατέκτησε Ελληνικό σχολείο σε Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό

Οι μαθητές του 1ου Λυκείου Ηρακλείου Αττικής βρέθηκαν ανάμεσα σε περισσότερους από 240 μαθητές από 30 ομάδες προερχόμενες από 15 χώρες και επικράτειες, που...