Μετά την συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία, που θα πραγματοποιηθεί στο  θέρετρο Μπίργκενστοκ, στο καντόνι του Νιντβάλντεν, έξω από τη Λουκέρνη της Ελβετίας στις 15 και 16 Ιουνίου 2024. Η συμμετοχή του εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης της Ελλάδας προς την Ουκρανία και την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Εκπρόσωποι 92 χωρών και 8 οργανισμών θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη, η οποία θεωρείται το «πρώτο βήμα» για την ειρήνευση στη χώρα, χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή της Ρωσίας αλλά ούτε και της Κίνας.

Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία: Οι σύμμαχοι του Ζελένσκι συναντώνται  σήμερα στην Ελβετία | ΣΚΑΪ

Την ώρα που περίπου 90 χώρες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, η Ρωσία δεν έχει λάβει πρόσκληση, ωθώντας το Κρεμλίνο να καταγγείλει μια «παράλογη» διάσκεψη.

Η άρνηση να προσκληθεί η Μόσχα προκάλεσε επικρίσεις, κυρίως από το Πεκίνο, το οποίο εκτίμησε ότι θα είναι δύσκολο να παραστεί στη σύνοδο, αν δεν συμμετέχει σε αυτή η Ρωσία.

Ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ινιάτσιο Κασίς διαβεβαίωσε ότι η σύνοδος του Σαββατοκύριακου θα είναι το πρώτο βήμα: «Δεν θα υπάρξει διαδικασία ειρήνευσης χωρίς τη Ρωσία. Το ζήτημα δεν είναι αν η Ρωσία θα συμμετάσχει, αλλά πότε».

Ο Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχης του Ζελένσκι, επεσήμανε ότι η Μόσχα ενδέχεται να προσκληθεί σε μια δεύτερη διάσκεψη, αφού οριστικοποιηθεί «ένα κοινό σχέδιο».

«Προβλέπουμε να προετοιμάσουμε μαζί το κοινό πλάνο το οποίο θα στηρίζουν όλες οι χώρες. Και εξετάζουμε την πιθανότητα, κατά τη δεύτερη σύνοδο κορυφής, να καλέσουμε έναν εκπρόσωπο της Ρωσίας και να του παρουσιάσουμε μαζί αυτό το κοινό σχέδιο», εξήγησε ο ίδιος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο AFP τον Μάιο, είχε αναφερθεί ιδιαίτερα σε «τρία βασικά σημεία», από τα 10 που περιλαμβάνει ένα σχέδιο το οποίο προωθούν από το 2022 το Κίεβο και η Δύση, για τα οποία φαίνεται να υπάρχει η μεγαλύτερη συναίνεση.

Το πρώτο αφορά την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα, ώστε να διασφαλιστεί η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια επιτρέποντας τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Ένα ζήτημα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις χώρες του παγκόσμιου Νότου.

Το δεύτερο έχει σχέση με την πυρηνική και ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας την ώρα που από τα ρωσικά πλήγματα έχουν καταστραφεί μη στρατιωτικές υποδομές της χώρας. Παράλληλα εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί ένα μεγάλο πυρηνικό συμβάν λόγω της ρωσικής κατοχής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Το τρίτο σημείο αφορά την επιστροφή των περίπου 20.000 Ουκρανών παιδιών που έχουν σταλεί στη Ρωσία, ένα γεγονός για το οποίο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε την άνοιξη του 2023 ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αν βγούμε από τη σύνοδο με αυτά τα τρία σημεία, στα οποία συμφωνεί η πλειονότητα των χωρών, αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα τα μπλοκάρει», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις