Άπιαστο όνειρο για το 25% των Ελλήνων εργαζομένων δεν μπορεί να πάει διακοπές ούτε εφτά ημέρες το χρόνο και δεν μιλάμε για κάποιο από τα νησιά μας άλλα ούτε καν στο χωριό του, σύμφωνα με την Σοφία Βούλτεψη.
Και έχουμε και χειρότερα καθώς δεν μιλάμε για τον γενικό πληθυσμό, που είναι οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, γιατί τότε το ποσοστό είναι ακόμα υψηλότερο, αλλά για αυτούς τους ενεργούς εργαζομένους ηλικίας 16 ως 64 ετών, που εργάζονται όλο το χρόνο και δεν έχουν τη δυνατότητα να ξεκουραστούν έστω για μια εβδομάδα.
Πανευρωπαϊκά, σχεδόν 40 εκατομμύρια εργαζόμενοι δεν αντέχουν οικονομικά να καλύψουν το κόστος ούτε για μια εβδομάδα διακοπές, στη χώρα τους ή στο εξωτερικό. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 15% των απασχολούμενων στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας διακοπών, πανευρωπαϊκά, με 24,8%, ισοβαθμώντας σχεδόν με την Κύπρο (24,9%).
Τα στοιχεία προκύπτουν από την μεγάλη έρευνα που διεξάγει η ΕTUC, η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων, η οποία εκπροσωπεί 94 εθνικές συνομοσπονδίες εργαζομένων σε 42 χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα. Δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, και αφορούν το φορολογικό έτος 2023 – με βάση δηλαδή τα εισοδήματα του 2022.
«Οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια», δήλωσε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας η Έστερ Λιντς, γενική γραμματέας της ΕΤUC. «Το να περνάς χρόνο μακριά από το σπίτι, μαζί με την οικογένειά σου είναι βασικός παράγοντας για την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας των εργαζομένων. Ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες», συμπλήρωσε.
«Η κρίση της αύξησης του κόστους ζωής, σημαίνει ότι πάρα πολλοί εργαζόμενοι, δυσκολεύονται ακόμα και να ταϊσουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, πόσο μάλλον να σκεφτούν καν να πάνε διακοπές», είπε η ίδια.