Αρχική Δήμοι Διαδοχικές φωτιές στο ΚΥΤ Σάμου

Διαδοχικές φωτιές στο ΚΥΤ Σάμου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Διαδοχικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν από το απόγευμα έως το βράδυ χθες, στο ΚΥΤ της Σάμου, όπου ζουν συνολικά 6.500 άτομα, προκαλώντας πανικό και ζημιές σε αρκετές σκηνές.

Περίπου 2.000  πρόσφυγες και μετανάστες με μέριμνα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές που στήθηκαν στο ανοικτό γήπεδο που βρίσκεται ακριβώς απένανται από το νότια πύλη του ΚΥΤ, ενώ μερίδα των μεταναστών κατευθύνθηκε γύρω από την αστυνομική διεύθυνση Σάμου.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το κυρίως τμήμα του ΚΥΤ δεν υπέστη ζημιές, ενώ ακόμη δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για τις ζημιές που προκλήθηκαν στον υπόλοιπο χώρα.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΑ Αιγαίου, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η πρώτη φωτιά ξέσπασε λόγω διαμάχης που υπήρξε μεταξύ Αφρικανών και Νιγηριανών με Αφγανούς. Η εστία αυτή έσβησε αρκετά γρήγορα και πρόλαβε να κάψει περίπου 15 σκηνές, όμως λίγη ώρα αργότερα εκδηλώθηκε νέα εστία που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω και των φιαλών υγραερίου που υπάρχουν στις σκηνές.

Σε ένα από τα tweets της η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» δηλώνει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πρώτες πληροφορίες για την αιτία της πυρκαγιάς, ενώ σε άλλη ανάρτηση κάνει λόγο για περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες που έμειναν χωρίς καταφύγιο.

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο ΚΥΤ, είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, τους οποίους ενημέρωσε σχετικά με την κατάσταση.

Ο κ. Στάντζος ζήτησε  επιτακτικά τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από την Σάμο και την άμεση μεταφορά τους στην ενδοχώρα, ενώ ζήτησε και ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί υπό το φόβο νέω επεισοδίων.

Σε σημερινή δε ανάρτησή του στο fb ο κ. Στάντζος αναφέρει:

Τα χθεσινά εκτεταμένα επεισόδια στο ΚΥΤ της Σάμου είναι αποτέλεσμα του εγκλωβισμού μεταναστών προσφύγων στο νησί.

Για τη διαφύλαξη της υγείας και της ασφάλειας όλων μας εδώ και τώρα ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ και ΚΛΕΙΣΙΜΟ του ΚΥΤ.

Εάν δεν συμβεί ΑΜΕΣΑ η συνέχεια θα είναι τραγική.

Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στην Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική , τους Εθελοντές μας, το Λιμενικό Σώμα και το ΕΚΑΒ οι οποίοι μας γλύτωσαν από τα χειρότερα.