Αρχική Πολιτική Δένδιας: Ελπίζω σε ένα ήσυχο καλοκαίρι με την Τουρκία

Δένδιας: Ελπίζω σε ένα ήσυχο καλοκαίρι με την Τουρκία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την αισιοδοξία του ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βελτιωθούν και ότι πρόκειται να έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι  χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα με την Τουρκία, εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στην 66η περιφερειακή διάσκεψη για την ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, με αφορμή τόσο την συνέντευξη Τύπου τον Απρίλιο όσο και τις προχτεσινές δηλώσεις στο υπουργείο τόνισε, πως ο κ. Τσαβούσογλου δεν ήρθε για ρεβάνς, οι θέσεις τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας είναι γνωστές και «η Τουρκία κατάλαβε ότι δεν πρέπει να προκαλεί και να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο».

«Ελπίζω ότι η Τουρκία θα αποστεί της παραβατικότητας και θα είναι το ίδιο προσεκτική και με τα ζητήματα γύρω από την Κύπρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Σε ότι αφορά την «ιδιωτική»παρουσία του κ. Τσαβούσογλου στην Θράκη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ενώ παρέπεμψε στην on camera δήλωση-απάντηση του εκπροσώπου τύπου του ΥΠΕΞ Αλέξανδρου Παπαϊωάννου στους ισχυρισμούς Τσαβούσογλου περί «τουρκικής» μειονότητας.

Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα παγκοσμίως που έχει απειλήσει με πόλεμο, εφόσον, η Ελλάδα ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Για το Κυπριακό πρόσθεσε πως βρίσκεται στο χειρότερο σημείο μετά το 1974 καθώς στη σύνοδο της Γενεύης αντί να σημειωθεί πρόοδος έγιναν πολλά βήματα πίσω.

Για το θέμα της Λιβύης εξέφρασε την αντίθεσή του για την μη πρόσκληση της Ελλάδας από τη Γερμανία στη συνάντηση εντός του μήνα ενώ, ζήτησε άμεση αποχώρηση στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη χώρα.

Εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τα ευρωπαϊκά βήματα της Αλβανίας παρά τις στενές σχέσεις της χώρας με την Τουρκία. Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της Λευκορωσίας ζήτησε παραπάνω κυρώσεις καθώς ενέργειες όπως αεροπειρατεία από χώρα δεν θυμίζουν 21ο αιώνα.