Αρχική Εργασιακά Δεκαπενταύγουστος: Πώς αμείβεται η αργία της Δευτέρας

Δεκαπενταύγουστος: Πώς αμείβεται η αργία της Δευτέρας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οφετινός Δεκαπενταύγουστος πέφτει ημέρα Δευτέρα, πράγμα το οποίο επηρεάζει μερικώς το ημερομίσθιο όσων εργαστούν εκείνη την ημέρα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΓΣΕΕ η 15η Αυγούστου ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες κατά τις οποίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

Φέτος ο Δεκαπενταύγουστος συμπίπτει με την ημέρα της Δευτέρας, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ, να ισχύουν τα εξής:

Τι ισχύει για τους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν την 15η Αυγούστου
οι ημερομίσθιοι που δεν θα απασχοληθούν για λόγους που δεν οφείλονται σ’ αυτούς, θα πάρουν το συνήθως καταβαλλόμενο για τη συγκεκριμένη ημέρα ημερομίσθιό τους.
οι επί μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται άλλη αμοιβή πέρα από το καταβαλλόμενο μισθό τους.
Τι ισχύει για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την 15η Αυγούστου:
οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.
οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.
Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι
Εάν η απασχόληση τόσο των ημερομισθίων, όσο και των επί μηνιαίο μισθό κατά την 15η Αυγούστου είναι πέρα των 40 ωρών, οφείλεται εκτός από την προσαύξηση και πρόσθετη αμοιβή λόγω υπερεργασίας κλπ.
Το ημερομίσθιο της 15ης Αυγούστου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρήσουν όμως τη μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους. Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό δεν θα πάρουν πρόσθετο ημερομίσθιο για την αργία, αλλά και στην περίπτωση αυτή δεν θα προσμετρηθεί η ημέρα της αργίας στις εργάσιμες ημέρες της άδειάς τους.
Δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο οι μισθωτοί που θα απέχουν από την εργασία τους για τους δικούς τους λόγους, αν η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις αργίες.