Αρχική Οικονομία Δείτε πόση θα είναι η επιδότηση για το ρεύμα – Τα ποσά...

Δείτε πόση θα είναι η επιδότηση για το ρεύμα – Τα ποσά από το Κράτος και τις εταιρείες!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Για τους τελευταίους 4 μήνες του έτους θα στηριχθούν τα μηνιαία τιμολόγια ρεύματος με 9 ευρώ τον μήνα από την κρατική επιδότηση με την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση να στηρίξει τα νοικοκυριά.

Το υπόλοιπο ποσό της αύξησης, που προστίθεται από την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, θα πρέπει να καλυφθεί από την εμπορική πολιτική των εταιρειών προμήθειας, δηλαδή της ΔΕΗ και των ανταγωνιστών της.

Κατά την επίσημη ενημέρωση, τα παραδείγματα που έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αφορούσαν ρήτρα ύψους 20 ευρώ, και σε αυτή την περίπτωση το ποσό αυτό εξανεμίζεται από την επιδότηση και την έκπτωση της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, ο υπουργός είπε: «Ένα μέσο νοικοκυριό έχει -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ- 3.600 κιλοβατώρες κατανάλωση τον χρόνο. Άρα αναλογικά το τελευταίο τετράμηνο ή το τελευταίο τρίμηνο είχε 900 κιλοβατώρες ή 1.200 κιλοβατώρες αντίστοιχα κατανάλωση. Θα λάβει μία επιδότηση έως 33 ευρώ για το τετράμηνο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος».

«Από εκεί και πέρα -συμπλήρωσε- ήδη έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ, αλλά νομίζω και κάποιοι πάροχοι, επιπλέον εκπτώσεις. Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όπως έχει ανακοινωθεί, ένας ο οποίος έχει μέχρι 600 κιλοβατώρες κατανάλωση σε μηνιαία βάση ουσιαστικά έχει μία ανατίμηση η οποία δεν θα ξεπερνάει το 1 με 2 ευρώ ανά μήνα».

Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, πρόκειται να παίξει σημαντικό ρόλο μέχρι το 2030, επιχειρώντας να εξισορροπήσει την αστάθεια στις τιμές του ρεύματος.

Όπως ανέφερε, το Ταμείο αρχικά θα έχει έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων, αλλά θα υπάρχει μια πιθανότητα να έχει έσοδα και από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και από άλλα περιβαλλοντικά τέλη.