Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Δείτε αναλυτικά τι κλείνει και τι μένει ανοιχτό απο την Τετάρτη

Σε γενικό lockdown της αγοράς προχωρά η κυβέρνηση ως τον επόμενο μήνα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα.

Έτσι από την Τετάρτη, έπειτα από απόφαση του πρωθυπουργού, θα κλείσουν υποχρεωτικά και όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα οποία ούτως ή άλλως έγραφαν ακόμα και μηδενικούς τζίρους το τελευταίο διάστημα. Εξάλλου είχε προηγηθεί επίσημο αίτημα προς την κυβέρνηση από τους θεσμοθετημένους φορείς της αγοράς, όπως η ΕΣΕΕ, για υποχρεωτικό λουκέτο.
Από τη γενική απαγόρευση λειτουργίας θα εξαιρεθούν όπως ανακοίνωσε η αναπλ. κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη, τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφοδοσίας, τα φαρμακεία, τα πρατήρια καυσίμων, τα συνεργεία αυτοκινήτων καθώς και οι τράπεζες.

Επιπλέον σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr στη λίστα των επιχειρήσεων που δεν θα κλείσουν θα είναι μίνι μάρκετ και ψιλικά, αποθήκες χαρτικών και απορρυπαντικών, ενώ ανοικτά θα παραμείνουν τα καφέ και εστιατόρια αποκλειστικά με υπηρεσίες delivery και take away.

Διευκρινίζεται πως το online εμπόριο θα συνεχιστεί κανονικά. Επομένως τα καταστήματα λιανικής θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό, θα μπορούν να δουλεύουν όμως για την υποδοχή και αποστολή εμπορευμάτων μέσω παραγγελιών που θα μπορούν να δέχονται.

Νέα μέτρα ασφαλείας

Παράλληλα, σύμφωνα με ρύθμιση που θα περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται να υπογραφεί εντός της ημέρας, τα μέτρα ασφάλειας που εισήχθησαν στα σούπερ μάρκετ από σήμερα θα επεκταθούν και σε όλα τα υπόλοιπα που θα παραμείνουν ανοικτά.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τηρούν τον περιορισμό εισόδου πελατών με βάση τη σχέση 1 πελάτης ανά 10 τ.μ. του καταστήματος. Θα πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ καταναλωτών και υπαλλήλων, να υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά υγρά, να χρησιμοποιούνται γάντια απ’ τους υπαλλήλους και να χρησιμοποιείται το πλαστικό χρήμα.

Επεκτείνεται η λειτουργία των Σούπερ Μάρκετ

Στη νέα ΠΝΠ επίσης θα προβλέπεται και διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των Σούπερ Μάρκετ, τα οποία πλέον θα κλείνουν στις 10 το βράδυ. Παράλληλα θα προβλέπεται η δυνατότητα λειτουργίας τους τις επόμενες 4 Κυριακές. Ήδη έχει επιτραπεί να γίνονται παραδόσεις κατ’ οίκον τις Κυριακές.

Ρύθμιση για φαινόμενα αισχροκέρδειας

Επίσης η ΠΝΠ θα συμπεριλαμβάνει και ρύθμιση για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας. Στο πλαίσιο αυτό σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η ρύθμιση θα περιγράφει επαρκώς σε ποιο βαθμό οι ανατιμήσεις θα θεωρούνται αισχροκέρδεια. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα προσδιορίζεται με βάση το όφελος που θα υπολογίζεται με βάση τις τιμές κτήσης και πώλησης ενώ θα λαμβάνεται υπόψη και το μεσοσταθμικό ποσοστό κέρδους που είχε μια εταιρεία παραγωγής, προμήθειας και διάθεσης αντισηπτικών προϊόντων το διάστημα πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. Θα προβλέπονται δε τσουχτερά πρόστιμα.

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Τα “brainstorimg” Δούκα, οι τηλε-μεταγγραφές της Αττικής και ο γάμος της σεζόν

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Αλλαγή στο όριο ηλικίας των οδηγών

Έρχονται αλλαγές στο όριο ηλικίας των οδηγών μέσα στο επόμενο διάστημα, με τους 70αρηδες και άνω να μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ιατρικών εξετάσεων ...

Πλοίο με 109 επιβάτες προσέκρουσε στο λιμάνι της Ρόδου

Ένα επιβατηγό (Ε/Γ) πλοίο σημαίας Antigua & Barbuda με 109 επιβάτες, προσέκρουσε στην προβλήτα του λιμανιού της Ρόδου, κατά την διαδικασία των χειρισμών πρόσδεσης. Το...

Απάτη με πωλήσεις  μαϊμού αυτοκινήτων σε Κοζάνη, Άρτα

Υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης, με πωλήσεις  μαϊμού αυτοκινήτων που διέπραξαν δύο άτομα, σε βάρος 51χρονου ημεδαπού, εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης. Ο άνδρας κατήγγειλε...

Φωτιά στην Ύδρα: Δίωξη για εμπρησμό με ενδεχόμενο δόλο στους 13 του «Περσεφόνη»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Πειραιά έχει ξεκινήσει νομικές ενέργειες εναντίον των 13 μελών του πληρώματος του τουριστικού σκάφους "Περσεφόνη". Αυτές οι ενέργειες αφορούν...